Halsband och ringar gravfynd i LEVIDE.

HOLLÄNDAREN PETER MANNEKE fortsätter att göra fina fynd under sina utgrävningar av vikingagraven ute i Levide. Vid det kvinnoskelett, som han håller på att frilägga har han nu funnit en armring av brons, en fingerring (troligen av silver) och fyra rader glas- och mosaikpärlor. Pärlorna låg i jorden i exakt ordning så som de fogats samman till ett fyra-radigt Halsband en , gång på 900-talet.
En bit därifrån har Manneke plockat fram en nålhållare av ben med några järnnålar i som kvinnan fått med i graven. Det fyndet avslöjar att den järnkniv som han dagen innan hittade ovanför platsen för nålhållaren var en sykniv. En nål av ben som också hittats är så anfrätt att man inte säkert kan säga om den varit försedd med hål en synål — eller använts som dräktnål.
Det är ytterst sällsynt att en sådan här oplundrad grav hittas på Gotland. Den begravda kvinnan har legat så orörd och gravgåvorna som hon haft med sig bevarats så väl genom århundradena att Manneke t. o. m. tror sig ha funnit rester av tyg i det spänne som låg invid kvinnans nyckelben.
Egentligen skulle Peter Manneke resa till Holland för att fira jul redan i lördags. När han höll på att avsluta utgrävningsarbetet kom kvinnans ena arm fram ur jorden. Han blev intresserad och fick börja gräva på nytt. Nu får han hålla på hela denna vecka ut innan arbetet är klart.
Efter nyår kommer han tillbaka hit för att skriva färdig redogörelsen om sina utgrävningar på Fornsalen.
Fynden som han gjort kommer nu så småningom att sändas till Stockholm för undersökning men sedan hoppas man att de skall kunna införlivas med Fornsalens samlingar.

Gotlands Allehanda
Torsdagen den 5 December 1957
N:r 283

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *