Teaterchefen Hägne tror på Visborgsspelets framtid.

Verkställande ledamoten i spelledningen för Visborgsspelet, Hugo Hägne, påpekar vid ett samtal med Gotl. att några direkta schismer med regissör Hyltén-Cavallius icke förekommit men dock skarpa debatter om ramen för spelets uppförande. I egenskap av expert hade H.-C. fått stora fullmakter av spelledning och drätselkammare, och dessa hade blivit förelagda en overklig kalkyl. Tilliten till den förelagda var stor, men den visade sig vara skenbar och dolde större summor.
Spelledningen hade avsett ett enkelt folkspel, men H.-C. erhöll stöd av stadsfullmäktige och drätselkammare för ett värdigt uppförande. I skrivelsen till drätselkammaren vidhöll spelledningen sin ståndpunkt, men H.-C:s erhöll större gehör. Därmed var man bunden till ett större projekt än det av spelledningen avsedda.
Hr Hägne anser det var direkt felaktigt att uppge förflustsiffran till 209.000 kr. då tillgångar i form av teatersalong, rekvisita, flerårig reälammaterial, manuskript och musik utgör en icke föraktlig tillgång.
Repititionskostnaderna 26.000 kr måste anses vara investerat kapital då reengemang av skådespelarna har utlovats. Visborgsspelet är i övrigt så stort att det tar år innan det tillfullo har populariserats och därigenom blivit räntabelt.
Det allmänna intrycket är, säger hr Hägne, att spelet kan bli en turistattraktion då stor förståelse har visats från sommargästernas sida.
Vid ett nyuppförande måste dock regissören göra avkall på sina stora fordringar och i större utsträckning använda lokala krafter, då dessa visade sig kunna göra betydande insatser i årets spel.
Som verkställande ledamot har hr. Hägne uppburit en månadslön av 1.200 kr samt ersätning för bil med 100 kr, tilsammans under speltiden 3.500 kr. Bilen ställdes helt till spelets förfogande som »taxi» o. rekvisitatransporter, och arbetstiden uppskattas till i runt tal 1.200arbetstimmar. Regissören hade i författarearvode 3.333 kr. samt 100 kr. pr spelkväll som skådespelare och regissör, vilket måste betraktas vara en låg summa.
Hr Hägne tror på Visborgsspelet som en framtidssak och en betydande tillgång för Visby som turiststad.
Santa.

Gotlänningen
Lördagen den 10 November 1956
N:r 262.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *