Telefonnätet

härstädes, som nu i 5 veckor varit i verksamhet och derunder redan hunnit öfvertyga mången tviflare om dess praktiska nytta, utvidgas alltmera. Till det förutvarande 50-talet hafva redan bortåt ett tjugutal nya abonnenter tecknat sig, hvadan ett nytt vexelbord, afsedt för 50, hitkommer så fort som möjligt, antagligen inom 3 veckor.
De nytecknade äro:
Lasarettet,
grosshandl. J. A. Bachér,
handl. L. N. Åckander,
handl. T. Kliogwall,
handl. Karl Degerman,
handl. J. Munthe,
handl. S. Schenhbolm,
handl. Jedergren och k:i,
handl. J. O. Boman (2 apparater),
skomakaren K. J. Lager, bagaren Fr, Vallin,
skomakaren A. Audersson,
spegelfabr. Karl Hellman,
konsul J, Stare,
bryggm. A. Palm.

Alltså 15 nya ledningar med 16 apparater.
Ena bland anledningarne till den lika talrika som lifliga anslutning, telefonsaken här vunnit, en framgång i förhållande till stadens folkmängd större, så vidt vi känna, än i någon annan svensk stad, torde väl vara att söka uti det sätt, på hvilket sakens ekonomiska sida här ordnats deri genom, att telefonnätet anlagts på gemensam bekostnad och utan beräkning af enskild vinst. Märigenom har priset kunnat sättas så lägt, att möjlighet öppnats äfven för den mindre industriidkaren att tillgodogöra sig detta förträffliga och, som man snart skall finna, oumbärliga samfärdsmedel.
Då nu teckning pågår till det andra vexelbordet, skulle vi vilja uppmana dem, som funderat på saken, utan att ännu hafva bestämt sig, att med första fatta sitt beslut. Dermed vinnes först och främst den fördelen, att de få sina ledningar färdiga i höst, en årstid då rörelsens behof af samfärdsel gör sig mest känbart, under det de, som senare anmäla sig, möjligew riskera att få vänta på sina ledningars uppläggande till nästa vår, enär vintertiden icke lämpar sig för sådana arbeten så väl, som den blidare årstiden. Vidare skulle vi vilja påpeka, något som för mången är bekant, att de s. k. vexelborden på centralstationen tillverkas endast med beräkning af 50 ledningar, hvadan, då det andra bordet blir follt upptaget, det antagligen kommer att dröja ganska länge, innan något tredje bord kan anskaffas. Och slutligen torde kunna tillläggas, att den årliga afgiften bestämmes i förhållande till ledamöternas antal och således naturligtvis blir lägre ju flere delegarna äro.
Teckningslistan finnes undér de närmaste dagarne tillgänglig på Gotl. Allehandas annonskontor.

Gotlands Allehanda
Fredagen den 15 September 1882
N:r 74

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *