Ett dödsbud,

som väckt allmänt deltagande, hafva vi i dag att meddela våra läsare. Det är föreståndaren för länets landtbruksskola Hampus Otto Teodor Bergman, som i en ålder af endast 34 år skördats af döden. Efter att för omkring en månad sedan hafva nedlagts på sjukbädden, angreps den förut starke och friske mannen af svårartade mag- och lunginflammationer, hvartill sällade sig blodförgiftning, som igår morgse ändade lifvet.
En ganska stor förlust har genom Bergmans bortgång drabbat vårt läns modernäring, jordbruket, för hvars utveckling efter rationella och tidsenliga grunder Bergman var en upplyst och nitisk ifrare.
Genom hans initiativ bildades sistl. år Gotlands landtbruksförening, hvars ordförande han var. Då dertill kommer; att Bergman var en väasäll man och utrustad med en glad ungdomsfriskhet, kännes hans frånfälle för hans många vänner och bekanta desto bittrare.
Den aflidnes föräldrar voro kyrkoherden i Hörsne Henrik Gustaf Bergman och Elisabet Svebilius. Efter att hafva genomgått Visby läroverks sex första klasser och Alnarps landtbruksinstitut, antogs Bergman till lärare vid Kilanda berömda landtbruksskola i Vestergötland samt återbördades på hösten 1878 åt sin hembygd, i det han utnämdes till föreståndare för Gotlands läns landtbruksskola.

Gotlands Allehanda
Fredagen den 14 April 1882
N:r 30

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *