Från sjön.

Ångbåten Vulkanus gick 22 dennes på resa från Eskilstuna till Stockholm för nära det s. k. kyrkgrundet mellan Stallarholmen och Kolsundet och bléf fast på den stengrundet omgifvande sandbanken. Han togs efter några timmars arbete af grund af till stället ankommande ångbåt. Båten blef icke skadad, men en person, som rodde ut från land i en båt, erhöll ett slag af en sönderspringande lina, dock utan att lifsfarligt skadas. Grundet, som ligger midt i farvattnet, är ännu ej utprickadt.
— Sjöfarten på Klarelfven är nu öfverallt i full gång.
— Om ångaren Norra Helsinglands strandning i torsdags skrifver Hudiksvalls Posten:
»Då ångaren, som hade gått den yttre vägen norr om Ågön, närmade sig Olmsuudet (mellan Tana och Tdeuors Olmen), saktades farten, emedan luften lär varit något disig, dock ej så mycket att det lade hinder i vägen för inlöpandet i nämda sund; men knapt hade fartyget kommit till inloppet af sundet, förr än det efter tvänne stötar fastnade på grund omkring 5 famnar från Idenors Olmens nordöstra udde och genast lade sig på styrbords sida, så att vattnet inträngde till ungefär en aln på däcket. Nu afsändes en båt till Salltvik med begäran om hjelp, och så fort sig göra lät anlände ångaren Saltvik till undsättning, hvilken dock under för handen varande omständigheter måste inskränkas till att föra passagerararne, deribland icke få däckspassagerare, till staden. Sedermera under dagens lopp lossades däckslasten i pråmar, men i anseende till fartygets farliga läge (ungefär halfva förskeppet står på fast botten) kunde man först SÅ aftonen börja lossningen från lastrummen, hvilken sedermera fortsattes under hela gårdagen och afslutades i natt, sedan dykeriångaren Neptun, som anlände i går eftermiddag, kraftigt påskyudat arbetet.
Om vidden och beskaffenheten af fartygets skador vet man ännu ingenting, men antagligen äro de svåranog. Hindelsen, sorglig och beklagansvärd i sig sjelf, blir det ännu mera derigenom, att de fleste af Hudiksvalls köpmän hade oassurerade varor med ångbåten, hvadan de göra rätt ansenliga förluster. Värdet af lasten lär uppskattas till omkring 3800,000 kroror.»
Bergningsingaren Neptun anlände i fredagsmiddag till strandningstället och fann för- och storrummen vattenfylda, hvaremot akterrummet var vattenfritt. Den oskadade delen af lasten hade redan blifvit införd till Hudiksvall med en annan ångare.
— Sjöfarten på Gefle, Söderhamn, Hudiksvall, Sundsvall, Hernösand, Örnsköldsvik, Ume och Lule är öppnad.
— Islossningen i Torne elf pågår; utåt låg dock i tisdags fast is.

Gotlands Allehanda
Tisdagen den 31 Maj 1881
N:r 43

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *