Gotlands handel och sjöfart

under år 1880 företedde en i flere afseenden gynsammare anblick än föregående års stillastående, att icke säga tillbakagående, affärsförhållanden. Och detta vare sig vi se på öns utförsel eller dess införsel, ty den senares ökning är, såsom framkallad af en ökad konsumtionsförmåga, ett lika vältaligt vittnesbörd om en bättrad ekonomisk ställning sorh någonsin den förra.
Vår tullkammares berättelse, uppgjord med den raskhet, som utmärker arbetena i detta verk, och vittnande om ett intresse för ämnet, som håller jemna steg med den för hvarje år tilltagande fullständigheten, föreligger nu färdig. Efter vanligheten gå vi att, med någon ändring af uppställningen till lättare öfverskådlighet, derur lemna några utdrag.
Vi kunna dervid icke underlåta att påpeka de svårigheter att komma till fullt noggranna siffror, som grunda sig på ofullständigheterna i de från landthamnarne ingående uppgifterna. Det är väl en sanning, att bland tullmännens åligganden icke ingår skyldigheten att lemna sådana uppgifter, likasom att allmänheten mången gång icke visar det tillmötesgående i afseende på upplysningar rörande ut- eller införsel, som man kunde hoppas; men det resultat, hvartill dessa uppgifter kunna leda, om de med omsorg samlas, ordnas och jämföras, är så betydelsefullt för öfverblicken af hela provinsens timliga utveckling, att ingen, som kan dertill bidraga, borde underlåta att lemna sitt strå till stacken.
De i tullkammarens berättelse meddelade siffror hafva vi i så måtto bearbetat, att vi till en siffra sammanfört uppgifterna om ut- och införsel i fråga såväl om utlandet som inrikes orter. Till jämförelse återgifva vi motsvarande siffror för 1879. Alltså:

Utföreseln ställer sig säledes i afseende på artiklarne kalk, trävaror, kreatur, fisk och kött betydligt fördelaktigare än år 1879, Så dock icke i fråga om vår förnämsta näring jordbruket, hvars alster visa ett nedgående i utförsel, som icke gerna kan hafva sin förklaring uti annat än tillfälliga omständigheter. Hela spanmålsexporten 1880 utgjorde 356,456 kubikfot omalen och 752 centner malen säd. Drages derifrån den spanmål, som under året importerats till ön, (9,954 kbf. omalen och 20,289 etr malen säd), så blir årets renaexport af denna artikel 338,416 kubikfot. Är 1879 års utförsel visar 386,969 kubikfot, hvadan en minskning uppstår af 48,552 kbf., hvartill man bland annat velat söka skälet uti sistlidna sommars långvariga torka. Men äfven 1879 års utförsel understeg 1878 års med 82,574 kbf. Förnämsta skälet till denna nedåtgående sädesproduktion på ön anser tullkammaren antagligen vara att tillskrifvå de pågående laga skiftena i en del bördiga socknar. Antecknas bör dock om 1880 års atkastning af jorden, att den i ersättning för minskad mängd vardt af utmärkt beskaffenhet i synnerhet beträffande kornet och hvetet. Af hela spanmälsutförseln ha närmare 70 procent skeppats från Visby.
Så långt om hvad verldsmarknaden år 1880 hade att bjuda från Gotland. Det återstår att kasta en- blick på hvad vi derifrån mottogo i byte eller på Gotlands

Vi finna således i afs. på införseln ett alldeles motsatt förhållande mot 1879, som visade nedgående siffror på alla de artiklar, hvilka kunna hänföras under rubriken öfverflöds- eller njutningsmedel, men hvilka nu åter höjt sig i mån af ökad utförsel. Att artikeln gödningsämnen fortfarande stegras, vittnar om motsvarande klarhet i blicken hos landtmannen. Det gäller dock i fråga derom noga att skilja agnarne från hvetet eller den förfalskade och bedrägliga varan från den oförfalskade.
I enskildheter visar sig 1880 i fråga om våra hufvudsakligaste införselartiklar, jämfördt med 1879, sålunda:

Detta om vår handel under det närmast förflutna året. I ett följande nummer skola vi behandla vår sjöfart under samma tid.

Gotlands Allehanda
Onsdagen den 26 Januari 1881
N:r 7

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *