Fårösund.

Tyska pansarkryssaren Augsburg, som legat i Fårösunds rymliga hamn sedan 19 juni på eftermiddagen, afgick därifrån midsommardagen.
Under uppehållet i Fårösund kom en sannskyldig svensk-tysk marin, förbrödring till stånd mellan å ena sedan befäl och manskap å kryssaren och å andra sidan det i Fårösund förlagda kustartilleridetachementets manskap och befäl.
Under de officiella besöken mellan den svenske positionsbefälhafvaren, kapten G. Wemnerström vid Kustartilleriet, och kryssarens schef, fregattkapitän A. Fischer, uppgjordes programmet för de kommande dagarnas samvaro, hvilken, delvis på grund af de lokala omständigheterna i hufvudsak kom att antaga sportsliga former, Ändamålet med den tyske gästens besök var att låta fartygsbesättningen sträcka på benen och finna hvila efter ett ihärdigt skjutande, hvaråt Augsburg såsom artillerigkolskepp i Sonderburg ägnar sig.
På lördagsmorgonen stälde alltså omkring 150 tyska matroser i sina bländhvita dräkter, fredligt utrustade med mattormnistrar och tobak, vagen upp i byn. Till dessa anslöto sig såsom inbjudna gäster en officer och så många. som lämpligen kunde frigöras af det svenska detachementet. Så bar det hän 1 1/4 mil söderut till stranden af Lergrafsviker i närheten af de märkliga kalkbergsformationerna. Här följde efter middag vid tolftiden sporttäflingar, hvaårvid dock endast ett af de till ett tiotal uppgående prisen behölls af den fåtaliga svenska skaran. Prisen voro skänkta af den främmande schefens fader, som, är borgmästare i en sydtysk stad och reservofficer från 1870, men nu som gäst medföljde fartyget. Den gamle mannen deltog, likaledes till fots, jämte ett flertal af fartygets officerare i den långa marschen, under hvilken man rastade bl. a. för att bese det invid Bunge gamla kyrka belägna kulturhistoriska museet, hvilket härigenom fick en opåräknad inkomst.
Under en fältskjutning med gevär, hvartill »Fårösunds kustartilleridetachements skytteförening» inbjudit 10 stycken tyska skyttar, togos fyra af de fem bägarna af de svenska. Rätt öfverraskande vår att det andra priset vid. denna täflan, i hvilken från båda sidor deltogo både officerare, underofficerare, manskap, stam och värnpliktige, togs af fartygsläkaren — marinestabsartz Grossfugs.
Söndagen den 22 ägde en ännu något längre marsch rum med den andra hälften af den tyska besättningen, denna gång på Fårön till flygsandsfälten vid Ulla Hau och den långgrunda Sudersandsviken.
Efter intaget middagsmål (hufvudsakligen en tjock soppa af fläsk, »sauerkraut» och hvitlök, som nersköljdes med godt öl) anstäldes sporttäflingar på stranden vid Sudersandsviken. Täflingarna fingo denna dag för svenskarne en mågot bättre utgång, då de hemförde två pris af åtta: ett första pris i höjdsprång och ett andra i spjutkastning; i öfrigt täflades det i 100 ms löpning och kulstötning samt i dragkamp, som utfördes af hela styrkan på en gång med omkring 75 man på hvardera sidan: den vinnande parten belönades med en cigarr pr man.
Sedan stäldes svenskarna särskildt upp samt tilldelades cigarrer och band med »S. Mi. S. Augsburg» om armarna.
Därefter anträddes återmarschen, och omkring kl. 7 e. m. var man åter i Fårösund efter nära tolf timmars utflykt.
Lördag kväll och söndag förmiddag hämtades hemmavarande af det svenska manskapet ombord i två omgångar för att bese fartyget, hvarvid äfven extraförplägnad bestods, och på kvällarna båda dessa dagar samlades de tyska och svenska officerarne till gemytliga samkväm, hvarvid förbrödringen bekräftades genom utväxlade tal och skålar för monarker, folk och land.

Gotlands Allehanda
Fredagen den 27 Juni 1913
N:r 145

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *