GOTLAND RUNT. Väte.

VÄTE
Luciafest och julförsäljning hade logen Sköldborgen av IOGT på Luciadagens kväll anordnat i sin lokal, som blev fylld till sista plats av en intresserad och välvilligt stämd publik. Efter hälsningstal av Harry Pettersson och musik av Allan Larsson och Erling Lindvall samt unison sång höll redaktör Bertil Kahlström ett kort tal om Luciafirandet och dess innebörd. Så släcktes ljusen, och under dämpad musik intågade en strålande Lucia, Barbro Wallier, med uppvaktning, varibland tre småflickor i åttaårsåldern. Sång och hjärteknipande deklamation följde, och sedan serverade Lucia och hennes uppvaktning m. fl. kaffe med lussekatt och annat gott. Efter den gemytliga kaffepausen blev det auktion på alla de syföreningsalster, halmarbeten m. m., som logens kvinnliga medlemmar förfärdigat, o. vidare blev det dragning på ett lotteri, varvid lilla Solveig Helm var så förståndig att hon drog högsta vinsten, en stilig kaffeduk, till sin egen mamma, som f. ö. själv sytt den! Som auktionist tjänstgjorde hr Kahlström. Stämningen var god och allt såldes till goda priser, varför logen fick en. mycket god ekonomisk behållning på sin ljusfest. Efter vederbörlig avtackning avslutades det hela med unison sång, »Härlig är kvällen».
Luciafesten i fredags kväll i Betelkapellet bjöd på ett gediget och synnerligen väl framfört program och många intresserade åhörare hade trots dåligt väder mätt upp. Efter en välkomsthälsning i versifierad form av en juniorpojke följde inledningsord av Klara Bäck. Juniorernas musikförening sjöng och spelade och pastor Nahlbom talade. Kvällens höjdpunkt var givetvis Lucia, och under tonerna av Luciasången kom hon åtföljd av elva tärnor. Tillsammans framförde de en uppläsning och några sånger.
Sedan Lucia och hennes tärnor bjudit samtliga på kaffe fick åhörarna lyssna till en lärorik dialog av två juniorpojkar. En god kollekt upptogs till förmån för den sociala missionen och Luciatåget gjorde ytterligare en rond genom salen.
I Betelkapellet hölls i fredags afton en välbesökt och lyckad Luciafest. Arrangörer var GK- och JK-föreningarna som också till stor`del svarade för det omväxlande programmet. Festen leddes av Eric Gomer och tal hölls av pastor S. Nahlbom över ämnet: Ljusets seger över mörkret. Efter en avdelning sånger gick Luciatåget sin rond genom salen sjungande Luciasången: Sedan bjöd Lucian och tärnorna samtliga på kaffe med luciabröd. Genom festen tillfördes juniorkassan 50 kr och för Riksungdomsförbundets sociala. mission upptogs en kollekt på 30 kr. Festen avslöts med sång och bön.

Gotlänningen
Tisdagen den 16 December 1952
Nr 292

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *