Centralskola vid Vallgärder i Roma.

Gemensamläsning i Endre och Hejdeby.
Kommunalfullmäktige i Roma avgjorde i lördags den sedan början av år 1951 bordlagda frågan om centralskolans förläggning. Folkskolstyrelsen hade föreslagit Vallgärdet som plats och det blev också fullmäktiges beslut. I kontraktsprosten Ruhrs motion hade föreslagits . Björke Annex och detta hade tillstyrkts av folkskolinspektören och länsarkitekten. Vidare antogs en organisationsplan för Endre och Hejdeby, vilket innebär att vissa klasser läser i den ena skolan och vissa klasser i den andra.
Sammanträdet hölls i Roma bygdegård med kyrkoherde E. Beijer som ordförande och komm-unalkamrer Sigvard Nyberg som sekreterare. I sitt hälsningstal vände sig ordf. särskilt till hr Nyberg som nyligen tillträtt sin tjänst som kommunalkamrer.
En framställning från barnavårdsnämnden om inrättande av ett särskilt postgirokonto för mödrahjälpsmedel avslogs med motivering att de, olägenheter beträffande redovisningen som kan anses föreligga inte löses genom ett sådant konto Sysne fiskarförening hade begärt kommunens borgen fär 10 proc. av det statliga lån som skall upptas för en ev. hamnbyggnad i Sysne. Kostnaderna hade preliminärt beräknats till mellan 350.000 och 400.000. Kommunalnämnden hade funnit det önskvärt att stödja företaget och fullmäktige beslöt att teckna den begärda borgen. Från länsstyrelsen remitterat ärende ang. statligt lån för om- och tillbyggnad av den IOGT-logen i Roma tillhöriga samlingslokalen vid Vallgärdet för en kostnad av 125.000 kr föranledde ett yttrande om att behovet av lokalen måste anses vara ganska stort, o. fullmäktige förklarade sig villiga att utse revisor för förvaltningen.

Arvoden och anslag
Till ordf irandena i familjebidrags-nämnden och civilförsvarsnämnden hade för innevarande år inte några arvoden utgått med anledning av svårigheterna att på förhand beräkna arbetenas omfattning. Dessa arvoden fastställdes nu till 800 resp. 25 kr. Till de personer som handhar utbetalningen av premier för dödande av skadedjur hade kommunalnämnden föreslagit ett fast arvode med 25 kr pr år samt 3 proc. på utbetalt premiebelopp. Hr A. Levin föreslog att den rörliga delen skulle ökas till 6 proc., medan hr O. Thomasson ville att all ersättning skulle vara rörlig och utgå med 8 proc. Fullmäktige antog hr Levins förslag. Byggnadsnämnden hade haft en av sina ledamöter på kurs och anhöll nu hos fullmäktige om godkännande av anslag för ändamålet, vilket beviljades. Likaledes beviljades anslag till bevistande av kurs för bibliotekarien. Frågan om ändrade arvodesbestämmelser för överläraren remitterades till folkskolstyrelsen för yttrande. I 1952 års stat upptagna anslag till idrottsföreningar föreslogs av kommunalnämnden att fonderas o. vidare föreslogs att kulturnämnden för framtiden skulle erhålla rätt att efter eget gottfinnande fördela dessa anslag för idrottsliga och kulturella ändamål. Dessa förslag godkändes. Gotlands blindförening fick ett anslag för 1953 på 300 kronor.

Skolfrågor.
En av kontraktsprosten A .Ruhr i början av år 1951 inlämnad motion om förvärvande av mark på Björke annex, avsedd för den nya centralskolan avgjordes nu. Inom folkskolstyrelsen hade under tiden ett annat förslag kommit fram nämligen att den mark kommunen äger vid Vallgärdet kunde användas för ändamålet, och majoriteten inom styrelsen hade uttalat sig för Vallgärdet. Vid fullmäktiges sammanträde föredrogs även yttrande från folkskolinspektören och länsarkitekten. Båda dessa senare hade oförbehållsamt förordat Björketomten. Fullmäktige beslöt med acklamation i enlighet med folkskolestyrelsens förslag att förlägga centralskolan till Vallgärdet.
Vid Lauritze i Ala ville folkskolstyrelsen uppföra cykelstall och väntrum för de skolbarn från Gurfiles i Ala som där stiger på skolbussen på linjen Ala skola—Kräklingbo skola. Hr G. Glifberg ansåg detta onödigt, men fullmäktige anslog medel för ändamålet. Fotskolstyrelsens förslag om införande av oljeeldning i Follingbo och Endre skolor avslogs med motivering att uppbyggnaden av Östergarns skola tagit alla överskottsmedel för underhåll av fastigheter. En gemensam organisationsplan för Endre och Hejdeby skolor godkändes. Denna innebar att för klasserna 3-4 skall undervisning ske i Hejdeby skola och för klasserna 5-6 i Endre skola. Ett tilläggsanslag för skolskjutsar därstädes godkändes.

Val
Den ganska digra föredragningslistan upptog slutligen en del val. Till ledamöter i taxeringsnämnden för första distriktet valdes hrr Gunnar Lindgren och Lennart Klingvall, Hejdeby, Bertil Jesperson och Erik Hellgren, Endre, Ernfrid Hansen och Artur Johansson, Barlingbo, för andra distriktet hrr Erik Wedin, Johannes Dahlström och Karl Andersson, Follingbo, Josef Darvelid och Sandor Pettersson, Akebiick, för tredje distriktet hrr Albert Johansson, P. E. Hansson och John Hansson, Roma, för fjärde distriktet hrr Georg Norrby, Bo Larsson och Josef Nilsson, Björke, Anshelm Pettersson, Erik . Engström och Adolf Gahne, Halla, för femte distriktet hrr Alb. Björklund, Karl Lingstedt, Mårten Ahlby och Gösta Gustafsson, Sjonhem, för sjätte distriktet hrr Sig. Thomsson, Erik Westergren och Oskar Andersson, Vänge, Emrik Jakobsson och O. Thimgren, Guldrupe, samt V. Dahlgren och Bertil Andersson, Buttle, för sjunde distriktet hrr Ernst Klingvall och Ernst Hell-gren, Kräklingbo, Arne Lindgren och Bertil Olofsson Ala, samt Helmer Larsson och Ernst Bendelin, Anga, samt slutligen för åttonde distriktet hrr Magnus Bendelin, E. Cedergren och Ahshelm Pettersson, Östergarn, samt Sigfrid Lindgren, Erik Persson och K. G. Nordberg, Gammelgarn.
Till ordförande i fullmäktige omvaldes hr Beijer och till vice ordförande hr E. Larsson, Roma. Till revisorer för år 1953 valdes hrr Ragnar Sjädetl, Halla, och K. E. Olofsson, Vänge.

Gotlänningen
Måndagen den 15 December 1952
Nr 291

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *