Gotländsk bibliografi 1940-1949.

Bibliografier är som bekant bokförteckningar, vilkas titlar samlats efter vissa bestämda synpunkter och för särskilda ändamål. De är ovärderliga och oumbärliga hjälpmedel inte bara för bokhandlarna utan också och framförallt för alla dem, som bedriver studier och forskningar. Hur ofta har inte tidsödande undersökningar i kanske svårtolkat arkivaliskt material kunnat undvikas, om vederbörande med hjälp ab tillgängliga bibliografiska uppslagsböcker först orienterat sig i litteraturen och tagit reda på vad som redan, publicerats i ämnet!
Litteraturen om Gotland och dess olika förhållanden är mycket rik men svåröverskådlig. Redan år 1890 utkom emellertid den första tryckta förteckningen över »sådan litteratur, tryckt eller i handskrift bevarad, hvari Gotland i ett eller annat afseende beskrifes eller där gotl€ndska förhållanden sakligt beröras». Dess titel var »Bidrag till en gotländsk bibliografi», och utgivare var läroverksadjunkten i Västerås fil. doktor Wilhelm Moler (född i Gothem 1847). De citerade orden är hämtade ur förordet till den andra och utvidgade upplaga av samma verk, som utkom år 1914. Molérs syfte med sitt arbete var ganska blygsamt. Han ville genom dessa bidrag blott väcka intresse för sin foster ö och vara forskare till någon vägledning. Hans arbeten blev emellertid grundläggande, och hans »Bidrag» är fortfarande ett oumbärligt och dagligen använt uppslagsverk vid alla studier rörande Gotland.
Molér har förtecknat- den litteratur, som utkommit till och med år 1913. Det dröjde sedan ända till år 1930, innan någon ny gotländsk bibliografi se g dagen. Detta år satte professor Nils Lithberg och förre rektorn Richard Steffen i samarbete i gång med att publicera fortlöpande bibliografiska uppgifter över Gotlandslitteraturen i Gotländskt Arkiv, som ju börjat utgivas fr. o. m. år 1929. De tog den litteratur, som utgivits 1928, till utgångspunkt. Efter Lithbergs död 1934 fortsatte Steffen ensam detta arbete fram till år 1941, då en förteckning över litteraturen för åren 1938 och 1939 publicerades.
Sedan 1941 har arbetet av olika anledningar legat nere. Intresset för en fortsättning har emellertid hela tiden varit levande, och sedan Gotlands Fornvänner åren 1950 och 1951 erhållit anslag från Humanistiska fonden, kunde arbetet ånyo med allvar åter- j upptagas, och det anförtroddes självfallet åt vår främste nu levande kännare av gotländsk litteratur, bibliotekarie Valton Johansson. Resultatet av hans trägna mödor ligger på bokhandelsdiskarna. Det är en liten vacker volym om 91 sidor med titeln »Gotländsk bibliografi 1940-1949», som även utgör bihang till Meddelanden från Föreningen Gotlands Fornvänner. XXIV. Denna skriftseries. redaktör, fil. doktor Greta Arwidson, som även deltagit i slutarbetet med bibliografien, meddelar i förordet, att Gotlands Fornvänner har för avsikt att årligen försöka publicera de bibliografiska anteckningarna i årsskriften. Början skall göras med 1950 års gotländska bibliografi, som kommer att ingå i Gotländskt arkiv 1952, scm inom kort utkommer av trycket.
Genom att den nya bibliografien omspänner hela tio år har den blivit användbarare och överskådligare. Vi har därför inte förlorat på att vänta så länge på den. Den tillfredsställer också mycket högt ställda krav på fullständighet. Visserligen upptager den inte som Molers »Bidrag» s. k. institutionstryck (stadgar, program, reklamtryck etc..), men redovisningen synes vara åtskilligt mera omfattande än i de tidigare årsbibliografierna. Sålunda har Valton Johansson energiskt djupkatalogiserat lokalpressen och medtagit alla tidningsartiklar, som ansetts ha något kultur- och naturhistoriskt värde. I sin helhet omfattar denna bibliografi inte mindre än omkring 1.400 olika nummer, en siffra som tydligt visar, hur omfattande 1940-talets litteratur om Gotland verkligen är.
Den systematisering, som Molér på sin tid använde, är numera föråldrad, och den nya bibliografien har i stort sett utformats efter nu gängse klassifikationssystem. Dessutom innehåller den ett värdefullt alfabetiskt register.
Det hjälpmedel, som med detta verk nu ställes till det gotländska kulturrbetets förfogande, har tryckts i en begränsad upplaga. Man får hoppas, att det snarast möjligt införlivas med alla gotländska bibliotek. Det kommer emellertid även att vara en eggande och intresseväckande lektyr för alla bokvänner, torn vill fördjupa sin kunskap cm Gotland och dess olika förhållanden. Priset är 3 kr. Redaktören för Gotländskt Arkiv har ännu inte utlovat något om utfyllnad av den stora luckan i den gotländska bibliografin för tiden 1914—1927, d. v. s. från Molérs andra upplaga till de nyssnämnda årsbibliografierna. Det skulle vara mycket glädjande, om Valton Johansson också kunde beredas tillfälle att gripa sig an med detta omfattande och betydelsefulla förteckningsarbete. Han har alla förutsättningar för att »fortsätta Mo-ler».
Arnold Sandberg.

Gotlänningen
Fredagen den 21 November 1952
Nr 271

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *