Sportspalterna.

VIF slog AIK med 13-11 i rafflande söndagshandboll.
Söndagens handbollsmatch mellan VIF och AIK blev en match helt i publikens smak. Utgången var oviss in i det s’sta och spänningen och spelkvalitén var av toppklass.
B-lagsmatchen mellan Gute och VIF blev också jämn och slutade 13—10, medan Gutes damlag vann övertygande med 9—2 över IFK.
Huvudmatchen började redan från första minuten i ett hårt uppskruvat tempo och VIF tog genast ledningen med 2—0 genom Ulle Stenbom. »Krullis) Johansson ordnade sedan AIK kivttering med två fullträffar. VIF fick därefter en straff, som emellertid Juteskog räddade elegant och spelet fortsatte i allt hårdare tempo. VIF tog ledningen och arbetade upp sig till 5—2, varefter lagen tillverkade vardera två mål och ställningen var 7—4. Lenhart Svennefelt reducerade till 7—5 och VIF kunde gå till halvtidsvila med en knapp men välförtjänt ledning.

ANDRA HALVLEKEN började med två AIK-mål, båda av Lennart Svennefelt. Lagen följdes sedan jämnt åt i målprotokollet och noteras kan en missad straff av AIK i mitten av halvleken. I slutminuterna kunde dock VIF avgöra matchen till sin favör.
I VIF gjorde Kurt Nilsson en comeback, som lovar mycket för framtiden.
Tillsammans med Kurt Ekström får han bästa betyget.
AIK-spelarna är mycket jämna och att nämna någon i första hand vore kanske inte rättvist. Nämnzes kan dock att laget fått en värdefull förstärkning i Blomgren från Växjö.
Arne Molin dömde och hade spelet väl i sin hand.

Målskyttar:
VIF: U. Stenbom 4, K. Nilsson 3, Oskarsson 3, G. Svennefelt 2, E. Olofsson 1.
AIK: L. Svennefelt 5, L. Johansson 3, Blomgren 2, Jonasson 1.

Gutedamerna
vann klart i en match mot IFK. Resultatet blev 9—2 och Gute ledde med 6—2 i halvtid. Gutes mål gjordes av: Britta Wiederkrantz 4, Lillan Åbom 3 D. Cederholm och Gunvor Gustrén 1. IFK:s mål gjordes av Lisbeth Wetterlund och Lill-Gull Björkkvist.

Gute B-VIF B 13—10.
Gutes B-lag vann över VIF med knappa 13—10. Gute hade dock ledningen matchen igenom.
Målskyttar för Gute: I. Hartman 5, L. Åbom 4, O. Pettersson, Å. Kroon, A. Lindvall och Vallin 1.
För VIF: Vestfelt, Aronsson, Lindstedt och Johansson 2, Antonsson och Björkkvist 1 vardera.

Svensk ishockeyseger.
Mellan 5.000 och 6.000-åskådare såg Sverige vinna också andra delen av ishockeylandskampen mot Norge på Jordal Amfi 3—1 (0—0, 2—0, 1—1) blev siffrorna på söndagskvällen, varför Sverige. alltså segrade med sammanlagt 9—3.
Första perioden slutade mållös trots många chanser för båda lagen. Fyra minuter in på andra perioden fångade »Stöveln» Öberg upp en passning från Nurmela och slog in 1—0. Flodqvist fick sedan träda i aktion för att freda sin kasse för närgångna norrmän innan Hogge Nurmela i 12:e minuten placerade den andra pucken bakom norske målvakten.
Norrmannen Ragnar Rygel reducerade till 2—1 men svenskarna kom igen och i 13:e minuten fastställde Nurmela slutresultatet till 3—1, siffror som i stort sett motsvarade spelfördelningen.

ORIENTERING:
KM o. godtemplar-DM till Magne Pettersson.
Godtemplar- och frisksportar-DM i orientering avgjordes i går i samband med att Slite och Othem höll KM.
Magne Pettersson var bäste man och han vann både godtemplarmästerskapet och Slites KM. I Othems KM blev det inte så stor konkurrens, då endast en man fullföljde, Åke Pettersson.
Banorna hade lagts av Sune Andersson och Tage Olsson och banlängden för seniorer var 11,5 km och för damer och juniorer 7,5. Av de 24 startande gick 18 i mål.

Resultat:
Slite-KM, seniorer: 1) Magne Pettersson, 1.42.34, 2) K. E. Löfqvist, 1.42.56, 3 )Ingvar Hansson, 1.57.21, 4) Arne Eriksson, 1.57.48, 5) Rune Svensson, 2.02.51.
Othem-KM: 1) Åke Pettersson, 2.45.23.
Godtemplar-DM, . seniorer: 1) Magne Pettersson, Lärbro, 1.42.34, 2) Bertil Hörnell, SGU, Visby, 2.02.30, 3) K.
E. Hammarström, Barlingbo, 2.02.51, 4) Stig Jacobsson, Roma, 2.05.27. 5) Sune Wirbing, Visby, 2.15.10. Juniorer; 1) Olle Hammarström, Barlingbo, 1.43.16; 2) Emil Pettersson, Lärbro, 2.43.28, 3) Falke Skottling, Lärbro, 2.31.37, 4) Jurgen Gardell; Lärbro, 2.34.37,. 5) Hilding : Norrby, Vall, 2.51.39. Damer: 1) Inga Britt Larsson, Roma, 2.26.48.
Frisksport-DM: 1) Ingvar Hansson, Slite, 1.57.21, 2) Åke Pettersson, Slite, 2.45.23.

199 märkesprov klara.
Hitintills har 199 prov för idrottsmärket rapporterats mot 263 vid samma tid i fjol, men Gotlands idrottsförbund räknar ändå med att årsresultatet skall bli över 600 märken, är några av de uppgifter man får i det duplicerade bladet »Idrottsmärkesnytt» som energiske IMO, Einar Smith, i dagarna sänt ut.
Den 4 aug. anlände årets första rapport och den kom från Stig Mehlqvist I 18. Första civila förening var Väskinde AIS, som redovisade 9 klara prov, därav 6 kvinnliga, i slutet av aug. Fjolårets tvåa i klass II av märkesserien, Hablingbo IK, leder f. n. klass I med 16 prov. Bland märkestagarna återfinnes många av fotbolls- och ishockeyspelarna. Just nu ser siffrorna ut så här: