Nästan hälften av JUF-medlemmarna

delar i studiecirkelverksamheten.
Det är en ovärderlig tillgång för dagens ungdom att få delta och studera i en studiecirkel, framhåller JUF:s distriktsstudieledare lantbr. Carl Ahlberg, Bjestavs i Sanda, vid ett samtal med Gotlänningen. Att studiecirklarna skapar en klarsynt och intresserad ungdo ni är ofta omvittnat av lärare i sådana skolor som fått cirkelungdomar till elever.
Gotlands distrikt av JUF omfattar ungefär 500 medlemmar och under fjolåret studerade cirka 200 av dessa i 16 cirklar. Det är ju inte så lite, men man räknar ändå med en ökning denna säsong. En stor del av studiearbetet, ungefär hälften, bedrivs i samråd med Hushållningssällskapet, bl.a. anordnar man kurser i maskinlära och vävning med sällskapets konsulenter som lärare.
Det är ingen ide att konkurrera med de andra studieförbunden, tycker hr Ahlberg, alla dessa organisationer som arbetar med bildningsarbete på landsbygden skall i stället samarbeta, ty målet är ju detsamma. Föreningslivet på landsbygden är nu så utvecklat, det finns så många föreningar att vara med i, så att en sådan stor verksamhet som vi hade för några år sedan är knappast att räkna med. JUF har ju annars den fördelen att det är politiskt oberoende, i dess ledning ingår personer från alla landsbygdsorganisationer.

Musik populärt i Lau.
Vilka ämnen som studeras mest växlar år från år, i Lau t.ex. hade man i fjol tre musikcirkiar i gång med den kände spelmannen Mauritz Ödahl som ledare och i år planeras ännu fler. I När har man förresten redan satt i gång. Denna cirkelverksamhet tycker hr Ahlberg är särskilt glädjande, då det ju finns så många orglar i bygdegårdarna som man kan använda vid fester o. dyl.
Studier i hembygdskunskap hade man på några platser i fjol och i år tror jag att det blir en ökning i detta ämne, den stora rikstävlingen »Min hemsocken» bör väl ge exra inspiration. Men detta ämne är mycket krävande och är kanske inte så passande för de yngre cirkelmedlemmarna.

Sent igång i år.
Trots att det redan är hög tid, har cirkelarbetet inte kommit i gång i någon nämnvärd omfattning ännu. Man påtalar ofta från förbundshåll att vi är sena på Gotland, berättar hr Ahlberg, men det sammanhänger med att jordbruksarbetet, som dragit fram ovanligt långt i år. Andra år är vi även senare än t.ex. Norrland, som kommer i gång redan i september. Förrän mot jul bli det nog inte något allvar i studierna i år.
Att det inte saknas möjligheter för kunskapstörstande ungdom på landsbygden är då ett som är säkert. Bara det finns någon som tar initiativet och en duglig ledare kan anskaffas så finns det nog också ungdomar — gamla med förresten — som »offrar» några timmar i veckan vid studielampan.
Rune.

Gotlänningen
Torsdagen 23 oktober 1952
Nr 246

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *