Mässkrud, brudkrona bland gåvorna

till återinvigda Othems kyrka.
Efter åtta månaders restaureringsarbete står nu Othems kyrka åter färdig och i går invigdes den av biskopen. Kyrkan var fylld till sista plats av församlingsbor och andra när högtidligheten började. I samband med återinvigningen överlämnades en rad gåvor till kyrkan, bl. a. en mässkrud och en brudkrona. Två trotjänare, kyrkvärden Emil Jansson och kyrkvaktmästaren Knut Nilsson, fick också mottaga Patriotiska sällskapets förtjänstmedaljer.
Processionen in i kyrkan leddes av kyrkvärdarna Yngve Degerman och Sven Grönberg. Därjämte följde adjunkt Wihlborg samt kyrkoherdarna Wernberg, Björlander, Enwall och Coldemo, kontraktsprosten Klint och domkyrkokomminister Öberg samt sist biskop Anderberg.
Efter inledningsmusiken sjöng kören »Människor som träla i dagens id» av Rich. Noren under ledning av kantor Nils Amin och efter en psalm höll biskopen sitt invigningstal, där han utgick från profeten Nehemjas berättelse om männen som byggde och hade mursleven i ena handen och svärdet i den andra.
Assistenterna läste därefter sina bibelord och efter bön av biskopen avslöts invigningshögtiden med ps. 12.
Högmässan vidtog sedan och i altartjänsten fungerade prosten Klint och komminister Öberg. Efter trosbekännelsen sjöng kören »Loven Gud», Davids 132 psalm tonsatt av John Morén, och sedan predikade kyrkoherde Anders Wernberg över orden i 1 Tim. l: 15-17. I ett tal efter predikan erinrade kyrkoherden om att den närmast föregående högmässan i Othems kyrka hölls trettondagen och det är betecknande att Tacksägelsedagens lovsånger nu skulle bli de första under dessa valv. Kyrkoherden riktade även ett tack till alla som bidragit till kyrkans förskönande och framförde sedan ett tack för de gåvor som skänkts. Othems kyrkliga syförening har skänkt en korkmatta, komponerad av textil-konstnärinnan Ann-Mari Hoke, Slite kyrkliga syförening har som gåva överlämnat en brudkrona, kyrkvärden Yngve Degerman har skänkt kyrkan en ny mässkrud, komponerad och sydd på Cedergren & Erikssons atelje i Visby med motiv hämtade från kyrkans kormålningar, fröknarna Anna och Ebba Myrsten i Slite har skänkt två vaser till altaret, en liknande gåva har lämnats av kyrkofullmäktiges ledamöter och slutligen har en anonym givare donerat ett predikstolskläde.
Efter den avslutande altartjänsten med pastor Wihlborg och kyrkoherde Wernberg som officianter avslöts högmässan och vid uttåget spelade kantor N. Amin ett preludium i G-dur av Bach.
Man samlades sedan till kyrkkaffe i folkskolan. Senare i kyrkan höll kontraktsprosten Klint och domkyrkokomminister Öberg korta anföranden över ämnet »Tacksamhet — Frihet — Trygghet».

Gudstjänstlokal i Slite?
Biskopen höll sedan visitationsstämma med församlingsborna och karakteriserade församlingarna såsom de goda möjligheternas församlingar.
Många krafter är i arbete för att skaffa Slite ett gudstjänstrum och kyrkostiftelsen har nu 159.000 kr insamlade för ändamålet. Frågan om Slite skall få en kyrksal eller ett församlingshus eller en kombination av båda har diskuterats men ej slutgiltigt lösts. Läsrummet för sjömän, ålderdomshemmet och skollokalerna hade Ibiskopen funnit i bästa ordning och han riktade ett särskilt tack till alla lärare. Efter inlägg av prosten Klint och kyrkvärden Jansson avslöts stämman.
Den förut nämnda medaljöverlämningen skedde så och en vitklädd flicka bar sedan fram den vackra gyllene brudkronan. Biskopen placerade den på altaret och förklarade den invigd för sitt ändamål.
Sedan biskopen avslutat högtiden med ett kort tal sjöng till sist veterinär Svanholm »I himlar sjungen».
Assistenter var kyrkvärdarna J. Lindstedt och E. Snäckerström, pastor L. M. Holmbäck, kyrkoherdarna G. T. Lönnqvist, Anders Wernberg, J. Munthén och E. Ihrmark samt prostarna Ruhr, Björkander och Klint. Biskopen anknöt i sitt tal till Jesu fridsönskan och assistenterna läste korta bibelcitat om döden och det eviga livet.

Middag i bygdegården.
Ett 120-tal inbjudna samlades till sist till den middag pastoratet gav i Othems bygdegård, där kyrkoherde Wernberg tackade biskopsparet och sedan riktade sig till kolleger, till kyrkoråd och fullmäktige, till entreprenörer för arbetena på kyrka och kyrkogård, till fröken Hoke och dr Arwidsson, till övriga representanter för kyrka och skola m. fl., vilka han alla tackade för de tjänster som gjorts församlingen. Kyrkvärden Emil Jansson tackade för den hedersbevisning han rönt av församlingen och hr Eek uttalade fullmäktiges tack till kyrkoherde Wernberg. Pastor Klint tackade på assistenternas vägnar för allt vad dagen givit av högtid och glädje och sist talade biskopen som tolkade gästernas tack och även tackade för de fyra dagar han gästat pastoratet.

Den nu genomförda restaureringen
kom först på tal 1943 då 2.000 kr fonderades. Kriget pågick ju ännu då och någon tanke på att sätta igång restaureringsarbetet. Varje år avsatte man emellertid pengar till kyrkorestaureringsfonden och då detta år gick in hade man här 19.000 kr. Hela arbetet går löst på 55.000. 36.000 har skaffats genom amorteringslån.
Förslag till restaureringen gjordes upp av arkitekt Fant och sedan kyrkofullmäktige fattat defintivt beslut och byggnadstillsånd erhållits sattes arbetena i gång i vintras. Den inre restaureringen har omfattat rengöring av väggar och valv och vidare har väggmålningarna konserverats. På predikstolen och bänkarna har de gamla målningarna tagits fram och på ”bänkkvarteren har den gamla marmoreringen rekonstruerats. Här återfinner man nu också de gamla 1700-talsnumren. På korbänken h
blågrön marmorering tagits fram och på prästgårdsbänken har man funnit ett par rokokomålningar. Målningar har även påträffats på långhusets väggar men på grund av deras framgentariska skick har man inte ansett det lönt att bevara dessa. Ett par andra ändringar har också gjorts, ägnade att försköna interiören. Sålunda har dopfunten flyttats från koret till pelaren mellan långhuset och tornkammaren och på pelaren har placerats konstnären Bertil Nyströms skulptur »Sittande moder». Förutom interiören har även exteriören fått sin beskärda del av restaureringen, bl. a. har väggarna putsats upp.
Installationen av elvärme och elljus har gjorts av Gotlands Kraftverk och nu strålar mignonlampor från ljuskronor och lampetter. Vid den inre restaureringen i övrigt har byggmästare Olof Pettersosn haft hand om byggnadsarbetet, konservator Bertil Bengtsson har lett konserveringsarbetena, målningsarbetena har gjorts av målarmästare Hans Othberg, Slite, glasarbetena av byggmästare Lydahl och vidare har orgelbyggare Rydén, Stockholm, verkställt översyn av orgeln och den nya elektriska fläkt som monterats in där.

Nytt kyrkogårdsområde invigt.
Senare på eftermiddagen invigde biskopen även ett nytt kyrkogårdsområde, vilket lagts ut norr om den nuvarande kyrkogården. Man har strävat efter att bevara den ursprungliga vegetationen, och en del kompletteringar i anslutning till nuvarande bestånd av tall och en har gjorts. Förslaget har utförts av länsarkitekt Olle Karth, planteringsförslag har gjorts upp av trädgårdskonsulent Wikesjö och arbetet med planteringarna har omhänderhafts av trädgårdsmästare Erik Abrahamsson, Slite. Kalkstensmuren runt det nya området har lagts av muraren Edv. Snäckerström.

Även Boge kyrka
— pastoratets andra — har genomgått olika restaureringsarbeten, som nu är slutförda. Värmesystemet har byggts om och vad exteriören angår har kortaket försetts med tät börding och väggarna putsats. Boge församling har själv sparat ihop medlen till allt detta, 20.000 kr så när som på 5.000 kr, som tagits av kollektmedel. Arbetena har utförts av byggmästare Forsberg, Visby, och Alfred Olsson, Slite.

Gotlänningen
Måndagen den 20 oktober 1952
Nr 243

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *