Död Edvard Israel Grubb,

en af Gotlands äldste och mest framstående köpmän och jordbrukare, afled i onsdags, efter ett halft års hjertlidande, på sin egendom Fårösund i en ålder af 70 år. Den aflidne. som i yngre år egnade sig åt sjömansyrket och som sedermera bebott denna egendom i icke mindre än 42 år, hade inom norra häradet och särskildt inom den kommun, han tillhörde, genom rättrådighet och nyttiga åtgärder förvärfvat sig en allmän högaktning och förtroende, och det innerliga förhållande, som rådde mellan honom och allmogen, förtjenar ett särskildt omnämnande. Under tider af missväxt .och ekonomiskt betryck inom orten var han både med råd och handling verksam. Ett varaktigt minne — många andra att förtiga — har han grundat åt sig i den sockensparbank, hvilken, en af de första på ön, af honom under många år afgiftsfritt vårdats, och hvars behållning anslagits till betalning af kommunens utskylder, samt i den omvårdnad, hvilken han egnade åt socknens skolväsende och öfriga angelägenheter, hvarigenom också Bunge kommun vardt en bland de yppersta af öns kommuner.
Lika ärad som hans person var lika gästfritt var hans, af gammaldags seder stämplade hem, der äfven vår nuvarande konung gästat; och få torde de flottans officerare vara, hvilka ej, under de årligen återkommande manövrerna i Fårösund, åtnjutit ett gästvänligt wottagande derstädes, för att nu icke påminna om den storartade gästfrihet, för hvilken såväl engelska som svenska flottans officerare hade att tacka den Grubbska familjen under kriget 1854—1855.
Utmärkelser undanbad sig den blygsammé mannen, för hvilken medvetandet af redligt fylda plikter utgjorde den bästa belöningen,
I Grabb förlorar Gotland en kärnkarl af den gamla, bepröfvade stammen.

Gotlands Allehanda
Fredagen den 22 Oktober 1880
N:r 85

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *