Sportspalterna

Kruskamuskler bäst i pushboll.
Cirkusakrobatik bäst på Vallen.

Låt inte människorna i denna stad — rosornas och ruinernas — vandra omkring som levande ruiner, utan låt i stället hälsans rosor lysa från kinderna. Det går, om man låter bli sprit, tobak, snask och snusk och byter ut det mot härdande träning och friluftsliv.
Detta var kontentan i det tal Svenska frisksportförbundets ordf., fil. lic. Pelle Dalenius höll vid de trevliga Frisksportarspelen på Gutavallen i går kväll. Rent idrottsligt (eller cirkusmtivigt) bjöds det på akrobatik, skämttävlingar och pushboll. Det var både fart och fläkt i programmet, så att alla såg ut att trivas.

Det började med att hela frisksportarlägret samlades på Strandgärdet och tågade med musik i täten till Gutavallen. Där vällde först trupper i blått och vitt in, grabbar med citrongula overaller och sist, men absolut störst, en brokig »matta» av friskusar från hela Sverige. Välkomsttalade gjorde förbundets sekr. Harry Lindgren och sedan satte man igång.
Först var det Vårby frisksportarklubb, som sjöng så det ekade mellan murarna, sedan blev det publiken som fick skratta så det ekade mellan samma murar. Skämtlekarna var nämligen roliga och publiken kom på gott humör. Detta försämrades inte sedan när de tre kattviga Skövdepojkarna, Evert Jonsson, Lennart Ekman och Henry Granström, visade upp akrobatik i cirkusklass.
Turen var sedan kommen till Pelle Dalenius tal, ,naturligtvis var det ett kärnfriskt anförande om frisksportens mål, hälsa — ridderlighet — fred. Och det bästa åskådningsmaterialet till talet fanns det inne på plan, de 300 »friskusarna» såg minsann inte »sjukliga» ut. Så var det dags för pushboll igen, ett lag från lägret i Ihre och ett reservbetonat presslag drabbade samman. Där visade sig kruskamuskler vara ojämförligt bäst och slog oss pressmannar med hela 8-0. Systrarna Lisbeth och Birgitta Hedström från Skövde var inte sämre än sina manliga kollegor i akrobatik (gör man inget annat i Skövde), då de visade upp ett akrobatprogram, som gick i den fällknivsmjuka stilen. De tre grabbarna kom tillbaka, denna gång i ett spexartat program, som drog ner ovationer i massor. Särskilt Lennart Ekmans oförlikneliga gång på styltor var i absolut cirkustoppklass. Grabbarna har också haft anbud!
Det slutade som det börjat, med Vårbys käcka sångartrupp som klämde i med »Låt livsmod och humör …» och nog var det livsmod och humör de ca 200, som satt på läktaren, fått skåda i tvåtimmars-programmet.
Rune.

Stenkyrka IF i Div. I efter seger över KIK.
Efter seger över Klintehamns IK i Roma i går kvalificerade sig Stenkyrka IF till div. L Segersiffrorna lydde på 5-2, men Stenkyrka övertygade trots dessa siffror inte på något sätt. Motståndarna visade, mv. undantagen, inte upp någon motståndskraftig elva och utgången var given redan på förhand.
Första halvleken var tämligen jämn och slutade 2-0 till Stenkyrkas favör. I den andra fick emellertid Stenkyrka ett markant övertag och fastställde segersiffrorna till 5-2.
Målskyttar för Stenkyrka var A. Svensson (straff), Sven Andersson 2, Högberg och Larsson 1 vardera, medan »Tabben» Johansson (straff) och O. Hägg svarade för KIK:s mål.

Pojkfotbollen:
Oskarshamns AIK och Gute spelade oavgjort

Oskarshamns AIK mötte i går Gute på Gutavallen i en pojklagsuppgörelse. Matchen slutade oavgjort 1-1 och Gösta Jakobsson svarade för Gutes mål, medan gästernas center målade för sitt lag.

Gotlänningen
Torsdagen 10 Juli 1952
Nr 156

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *