Mellan Droppen.

På badvikens lugna vatten stormtrivs ungarna i
flatbottnade paddelbåtar.

Med de sista dagarnas värme och solsken har sommaren kommit på allvar och badstränderna lockar turister och »arbetande» människor till både ett och flera dopp i ljummen Östersjö.
Mellan doppen passade vi häromdagen på att med kamerans hjälp titta lite närmare på sollaparna vid Snäckgärdsviken. Det var inte över sig varmt i böljorna den dagen, varför det egentligen bara var de mest »fiskliknande» ungdomarna i 12-13 årsåldern som gjorde rubriken full rättvisa, Signaturen som är typisk »sittjerka» vågade överhuvud taget inte ens tänka på vatten när, han hade doppat pekfingret i flera gånger och därvid känt konvulsuviska rörelser längs ryggraden. Men nu är det bättre. Nåja, det fanns förstås modiga damer utplacerade överallt på stranden, som påstod sig ha plaskat i vattnet upprepade gånger, bl.a. säsongkortsinnehavarinnan fru Glas, som varje dag överger maken-löjtnanten för några härliga timmar på Snäck. Middagen är väl klar när han kommer hem?
Snäck är ju en mycket välordnad badplage med massor av plakat och hänvisningar — att det finns ett med ordalydelsen »Område reserverat för damer» och ett liknande för herrar det .må vara hänt, men att det skall behöva stå »Idrott» och ett tiotal andra påpekanden på gula fula skyltar utplacerade överallt på stranden — det ger en osökt intrycket av ofrihet och pålagor. Det räcker med inträdet.
För barnen måste man säga att Snäck utgör ett paradis, med trevliga anordningar såsom gungor, klätterställningar, rutschbanor m.m. Det borgar för att ungarna skall trivas i övermått. Det gjorde också de bägge »damerna» Kate Johansson från Visby och Anne-Catrine Björkman från Göteborg. Anne-Catrine berättade att hon annars går i flickskola och klarade allt utom »matte». Det ror nog upp sig till hösten skall vi tro. Pappa och mamma som hette Saga och Allan fanns också på badstranden.

Högst på klätterställningen
sitter lilla Kerstin Petré
med uppvaktande kavaljer
»lintotten» Magnus Silverhjelm.

Badar varje dag gör rutschbanespecialisterna Anders Nilsson och Ted Hillding — skolgrabbar från Visby — men tillägger en av dem, det får inte vara under 10 grader förstås. Salta pojkar.

Ett ”phult” försök som fastnade i taggtråden. Kavajen
syddes sedermera in. Resten undkom.

Bland de »stora» såg man för övrigt en mängd brunstekta kalaspinglor och midjesmala he-men i flotta stranddresser med alla regnbågens färger. När går de i vattnet? Slutligen tog vi också en titt på herrarnas solbad där det var förvånansvärt tomt i hytterna. Vi gjorde även ett kontrollförsök på damernas solbad men det fastnade i taggtråden som framgår av närstående bild.
Så återstår det bara att påstå att Snäck inte är någon »drömstrand» för den som har besökt någon alman av Gotlands sandstränder, men för turisten och Visbybprna är badviken en utomordentlig tillgång med sitt nära läge och goda förbindelser. Nästa gång träffas vi på någon annan strand mellan doppen.
Gadden.

Akrobat Oh …! Gun Petré
från Norrköping visar hur
man som ung dam uppträder i
”ringar”.

Gotlänningen
Lördagen 5 Juli 1952
Nr 152

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *