Fruktodlaredagarna på Gotland.

Sveriges pomologiska förening har i år förlagt sina fruktodlaredagar till Gotland och pomologkongressen öppnas i morgon och pågår t. o. m. söndag, som nämnts i pressen i olika sammanhang. Pomolog betyder fruktkännare och det är många år sedan föreningen hade sin kongress här på ön — närmare bestämt 21 år — så kanske att SPF, som föreningens namn förkortas, är obekant för de flesta gotlänningar.
Det har skymtat av och till i ortspressen att gotländska fruktodlare erövrat pris i föreningens lagringspristävling och föreningens tidskrift, Fruktodlaren, är bekant för många trädgårdsintresserade här på ön, men då vi i år har den äran att få se så många framstående fruktodlare och fackmän inom området som gäster, kanske det skulle vara nyttigt med en orientering.
Föreningen bildades vid ett möte på hotell Anglais i Stockholm den 27 mars år 1900 och den berömde Uppsalaprofessorn, Th. M. Fries, förde klubban vid föreningens konstituerande. De dåtida spetsarna inom svensk trädgårdsodling var samlade vid detta sammanträde o. bland annat var dåvarande trädgårdsdirektören vid Experimentalfältets trädgårdsskola, Erik Lindgren, samt föreståndaren vid Svenska Trädgårdsföreningens skola vid Rosendal, Axel Pihl, närvarande. I första paragrafen av föreningens stadgar som då antogs hette det kort och gott: »Föreningens ändamål är att verka för den svenska fruktodlingens och pomologiens befrämjande.»
Föreningens huvudsakliga uppgift har under de år som gått varit att genord utgivandet av tidningar och tidskrifter göra propaganda för och sprida kunskaper om fruktodlingen. Växtskydd, praktisk försöksverksamhet och ordnandet av utställningar har även stått på, programmet. Vidare har föreningen utdelat hederstecken i form av medaljer och plaketter till framstående män inom fruktodlingen och det kan i det sammanhanget vara skäl i att erinra om föreningens medverkan vid trädgårdsutställningen i Klintehamn 1950 — SPF:s jubileumsår —samt de förtjänsttecken som då utdelades till ett flertal gotländska fruktodlare och trädskötare.
Föreningens medlemsantal är för närvarande inemot 2.000 årsbetalande, inte bara i Sverige utan även i grannländerna, samt flera tusental kollektivt anslutna medlemmar genom organisationer och förbund. Föreningens ordförande är för närvarande byrådirektör Nils Sonesson vid Lantbruksstyrelsen, vilken under överläggningarna på Stadshotellet kommer att sköta klubban.
När Sveriges pomologiska förening sist hade pomologträff på Gotland var, dåvarande föreståndaren för Alnarps trädgårdsskola, Karl G. Dahl, med bland de mera prominenta. En exkursion företags då bland annat till lantbr. David Lunds fruktodling i Fride i Lojsta. Gotland har i år ingen stor eller vacker fruktskörd att visa, vilket borde ha varit fallet, men vi har många nya fruktodlingar att visa upp och vacker Gotlandsnatur. Vi hoppas att vädrets makter måtte vara nådiga under de tre kongressdagarna och därmed önskar vi samtliga fruktodlingsmän på Gotland pomolagerna hjärtligt välkomna till vår ö.
W—ö.

Gotlänningen
Torsdagen 28 augusti 1952
Nr 198

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *