Medborgarkursen i Östergarn har avslutats.

Välbesökt och uppskattad kurs.
I går kväll avslutades den medborgarkurs, som sedan tre veckor pågått i Östergarn, och det var nu liksom under hela kursen mycket talrik anslutning. Som föreläsare hade man fått överstelöjtnant Arvid Eriksson och denne kände talare hade givetvis lockat fullt hus, d. v. s. drygt 125 personer. Föreläsningarna ha överhuvudtaget mottagits med stort intresse och det har aldrig varit mindre än 40 personer någon kurskväll.
Kursens sista kväll inleddes med ”Modersmålets sång” unisont, varefter folkskollärare Folke Gauffin höll ett kort hälsningsanförande. Ordet överlämnades sedan till överstelöjtnant Arvid Eriksson, som i sin första föreläsning talade om det som under krigsåren gjorts för Sveriges försvar och hur världsläget i stort utvecklat sig. Den andra föreläsningen ägnade han våra förpliktelser i framtiden och vad vi särskilt böra iakttaga beträffande vårt försvar. Under pausen mellan föredragen medverkade en damkör, som sjöng ”Framåt, framåt på ljusets bana” samt ”Aftonklockan”.
Kvällens föreläsare avtackades av ABF-instruktören Erik Nilsson, som talade å Folkbildningsförbundets vägnar, och efter detta sjöng damkören ”Slumrande toner”. Fröken Britta Södergren utförde sedan en solosång ”Vad jag älskar” av Geijer.
Man var därefter redo för själva avslutningen och vid denna höll hr Erik Nilsson ett anförande, varvid han bl. a. framhöll att det inte varit genom någon tillfällighet, som kurserna förlagts till Östergarn och När. På dessa platser har man nämligen visat ett livligt intresse för folkbildningssträvandena. Tal. tackade även de personer som givit ekonomiskt stöd åt kurserna samt tackade kursbestyrelsen för gott arbete, särskilt då fiskeriinstruktör Torsten Gustafsson, som tagit initiativet till det hela. Han uppmanade kursdeltagarna att alltjämt hålla samman i bildningsverksamheten och framkastade som förslag att man borde bilda en föreläsningsförening på platsen. Till sist riktade sig hr Nilsson till alla deltagare — en kurs kan vara hur välorganiserad som helst, yttrade han, men det är dock ytterst på deltagandet det beror om kursen skall bli lyckad. Han anknöt slutligen till överstelöjtnant Erikssons föredrag och utbringade ett kraftigt besvarat leve för Sverige, vilket åtföljdes av ”Du gamla du fria”.
Tillfredsställelsen med kursen har varit stor och allmän och besöksfrekvensen vid föreläsningarna har varierat mellan 40 och 125 deltagare. Särskilt uppskattade voro hembygdsföreläsningarna i onsdags och torsdags, då amanuens Gunnar Svahnström och konstnären David Ahlqvist talade, och mycket talrikt besökta voro också dr Tore Almqvists hälsovårdsföredrag samt de inledande och avslutande föreläsningarna på kursen.

Gotlands Allehanda
Lördagen den 13 februari 1943
N:r 36

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *