Rättegångs- och Polissaker.

Norra häradsrätten.
(Kronohäktet idag).
Henriksdalsrabaltdret.
I dag har förnyad rannsakning hållits å kronohäktet med den såsom misstänkt för dråp 60-årige f. hemmansägaren Karl Andersson från Timans i Roma häktade 19-årige drängen Knut Karlsson från Barlingbo. Ransakningen tog sin början vid half tolftiden. Allmän åklagare var t. f. kronolänsman Carl Liljeborg, och som af länsstyrelsen förordnadt rättegångsbiträde åt svar. instälde sig åter v. auditör G. Broms.
Det första vittne som idag hördes var hustru Mathilda Karlsson, mor till den anklagade, som upplysningsvis fick redogöra för händelserna den ifrågaavrande lördagsaftonen, då Andersson kommit berusad till Karlssons. Vittnets berättelse öfverensstämde i hufvudsak med de förut hörda personernas vittnesmål, för hvilka redogörelse lämnades i referatet från förra tättegångstillfället. I en och annan detalj afvek dock hennes berättelse från de andra vittnenas, och hon var för öfrigt litet osäker i sina yttranden.
Vittet föreföll vid vittnesmålets afläggande mycket indieponerad för att säga ut utan förklarade, då det blef för mycket frågor, att hon intet mindes. Efter ett par timmars förhör tog åklagaren vittnet i skarpt förhör och framhöll därvid den tvetalan som samtliga vittnen gjort sig i detaljerna skyldiga till. Till grunddragen äro. vittnesmålen rätt lika men då man går i detalj, har den sena hört det och den andra det, den ena säger att det gått till så och den andra så. Åklagaren framkastade det underliga i att vittnet bestämdt förklarade att den anklagsde var oskyldig, då hon icke sett hvad som tilldragit sig utom hus, det anmärkningsvärda uti att hustru Karlsson lagt på haspen på dörren, då Andersson och ynglingarna gått ut på lördagskvällen, liksom för att utestänga Andersson om det skulle bli krakel på gården. Åklagarens undran, hvarför den anklagade varit intagen på barnhem, besvarades med att det varit för fattigdom. Att det inte är dagsens sanningar allt som kommit fram vid förhören synes tydligt.
Då åklagaren framhöll att den anklagade erkänt att han slagit Andersson med en sten i hufvudet, sade vittnet: »Då har han gjort det». Hon förklarade dock att hon aldrig kunde tro något sådant om Knut. Åklagaren framhöll att hustru Karlsson måste vara medveten om misshandeln, särskildt som en liten 6-årig | dotterson till henne förklarat för åklagaren att han hört Knut, då han kommit in, berätta om bedriften, något gom vittnet icke kunnat undgå att höra.
Inspektoren L. Larsson hördes om Knuts arbete å gården samt några detalier. Därefter togs middagsrast.
Till idag ha åtta vittnen inkallats och det är troligt att ransakningen idag blir minst lika långvarig som sist.

Gotlands Allehanda
Fredagen den 4 April 1913
N:r 76

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *