Stort intresse för gotlandsradion.

Fågelprogram från Stora Karlsö, när det blivit fred?
Hur är det att vara Gotlands förste hallåman, frågar St. T. D. redaktör Valton Johansson i Visby, som ju är den färskaste medarbetaren i landets alltmera vittförgrenade radionät.
Det är en mycket angenäm och intressant syssla, och särskilt kan man glädja sig åt ett enormt intresse för de gotländska programmen hos gotlänningarna själva.

Och hur går det med Visbystudion?
När vi hade vårt invigningsprogram den 28 mars fick vi ännu hålla till i läroverkets aula, men nu börjar den nya studion bli färdig. Den ligger störningsfritt och bra i hampfabrikens f. d. kontor i Gahneska huset vid Donnersplan.

Uppslag till gotländska program saknas väl inte?
Nej, här finns mycket att ösa ur, och jag har föreslagit en lång rad sändningar. Gotlänningarna själva vill ju helst höra dem som talar gotländska. Förutom invigningsprogrammet har vi bl. a. haft utsändning om föreningen Gnistan, en märklig 56-årig studiecirkel vi har här i Visby, så har biskop Ysander medverkat vid en andaktsstund. En Vet ni att serie om Gotland har vi haft med, ett gotländskt slåtteröl har skildrats i ord av den mångsidige konstnären David Ahlqvist, som både författar, målar, graverar och komponerar, och i musik av spelmännen Emil Dalström och Karl Hägg. Slåtterölet rymde också en beskrivning av ett äkta gotlandsänge och av gotländska idrottslekar. På midsommardagen sändes det andra programmet från Visbystudion, ett barnprogram, ”Rosor och akvileja”, som fru Barbro Svinhufvud gjort. Fru Svinhufvud är fastländska men en varm vän av vår ö. Hon talar f. ö. utmärkt gotländska.

Och när får vi höra från ert specialområde, det gotländska fågellivet?
Ett fågelprogram från Stora Karlsö vore ju något att få göra. Först måste det nog bli fred och vi få hit en radiobil till ön. Men det kommer …

Gotlands Allehanda
Måndagen den 5 juli 1943
N:r 150

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *