Gotländska vikingagravar i Ostpreussen.

Professor Birger Nerman återkom på tisdagen till Stockholm efter att under sex veckor ha varit sysselsatt
med forskningar i Ostpreussen. Forskningarna ha avsett att ge ny belysning åt problemet om den gamla svenska expansionen kring Östersjön, vilket som bekant av prof. Nerman förut. studerats med glänsande resultat vid Grobin och Appuole.
Det område, där prof. Nerman nu grävt, heter Kaup och ligger i sydvästra ändan av Kurisches Haff, där det gamla inloppet var beläget och från vilken plats hela Memelinloppet och vägarna in till Ryssland behärskades. Som resultat av arbetet ansåg sig prof. Nerman kunna fastslå, att Kaup varit en svensk koloni en gång i tiden. Man visste förut, att platsen varit av vikingakaraktär. Av de ursprungliga 500 högarna på gravfältet, av vilka c:a 225 återstå, ha ungefär ett 40-tal nu utgrävts, varvid blottats ett typiskt svenskt gravskick med föremål av typisk skandinavisk karaktär. Huvudsakligen är det fynd från Mellansverige, som man hittat, men en hel del föremål bära också tydliga spår av gotländskt ursprung. Bl. a, fann man lustigt nog i en grav föremål av gotländsk kalksten med sliprännor, något som just är typiskt för Gotland. I en del gravar påträffades även intressanta lämningar av vapen, vilket ganska tydligt visar, att en svensk garnison legat förlagd på platsen.
Prof. Nerman framhåller, att vikingarna tydligen använt sig av en äldre gravplats, som använts redan under stenåldern och bronsåldern. De nu undersökta gravarna dateras från tiden 800—1000. Det finns emellertid även gravar av yngre ursprung från 1000-, 1100- och 1200-talen, s. k. preussiska gravar,

Gotlands Allehanda
Torsdagen den 13 oktober 1932
N:r 238

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *