Henric Wiman 70 år.

En av stadens och länets mest kända personer, bankdirektören Henric Wiman härstädes, fyller på måndagen sjuttio år. Även om han lämnat en del av sina många förtroendeposter, befinner han sig alltjämt i livlig verksamhet i det allmännas tjänst och intar en framskjuten plats i det offentliga livet inom länet.
Henric Wiman är född på Henriksdals egendom i Barlingbo den 19 januari 1872. Efter studier vid Visby högre allmänna läroverk övergick han tidigt till praktiska värv och fick utbilda sig till ordbrukare, först. som elev vid länets lantmannaskola och därefter lantbrukselev i Skåne. Endast nitton år gammal fick han övertaga skötseln av fädernegården samt arrenderade senare även Hesselby gård i Linde. Tidigt fick han sålunda taga ställning. till de problem, som den tidens gotländska jordbruk uppställde, problem, vilka han också med framsynthet och initiativkraft tog itu med. Ar 1899 var han sålunda med om att bilda Mellersta Gotlands andelsmejeriförening samt valdes enhälligt till dess verkställande direktör, en post som han innehade i tre år. I Hushållningssällskapets förvaltningsutskott invaldes han redan år 1900. På 1920-talet förvärvade han Nygårds egendom i Västerhejde, vilken han innehade till för några år sedan då den överlämnades till sonen, godsägare Torsten Wiman. Också länets slakthusfråga intresserade honom livligt och 1914 utsågs han till verkställande direktör för Visby exportslakteri och konservfabrik, vilken befattning han även i åtskilliga år behöll sedan företaget uppgått i Gotlands andelsslakteriförening. Under en följd av år var han även ordförande både i denna förening och i Mellersta Gotlands andelsmejeriförening samt vice ordförande i Gotlands smör- och äggexportförening.
Henric Wiman var också en av de mest verksamma krafterna, då det gällde att — sedan Gotlands enskilda bank övergått till fastlandsintressenter — på nytt skapa ett nytt gotländskt bankföretag. Han var sålunda en av Gotlands banks stiftare, när denna bank bildades år 1907. Redan från början insattes han också i styrelsen och utsågs 1918 till verkställande direktör, en post som han lämnade år 1937. Han kvarstår emellertid alltjämt som styrelsens vice ordförande och jourhavande direktör. Under många år har han även varit styrelseledamot i Gotlands hypoteksförening.
Därjämte har direktör Wiman nedlagt ett betydande arbete inom den gotländska bryggerihanteringen. Ar 1909 utsågs han till direktör för dåvarande Wedinska bryggeriet och sedan detta sammanslagits med det s. k. Romdahlska bryggeriet, kom han att bekläda samma befattning inom det nybildade aktiebolaget Visby bryggerier, som under hans ledning utvecklades till ett modernt och förstklassigt företag i branschen. Under många år har han också tillhört styrelserna i Ångfartygsaktiebolaget Gotland, där han även bekläder ordförandeposten, i Gotlands järnvägsaktiebolag, i Systemaktiebolaget i Visby samt i aktiebolaget Visby stadshotell, i det sistnämnda som vice ordförande.
Henric Wimans kapacitet har emellertid också tagits i bruk inom det kommunala livet. Sålunda har han tillhört stadsfullmäktige i Visby i sexton år och därjämte varit ledamot av beredningsutskottet. En följd av år tillhörde han även drätselkammaren, där han även under åtskilliga år beklädde ordförandeposten. Även inom den nuvarande kristidsförvaltningen ha hans krafter tagits i anspråk, och han innehar som bolaget posten som ordförande i länets kristidsstyrelse.
Denna erinran om Henric Wimans många verksamhetsuppgifter visar bilden av en person med mer än vanlig utrustning av initiativrikedom och företagsanhet. Som ung jordbrukare var han pi. sitt område en föregångsman, då det gillde att utveckla och rationalisera drften vid sin egen gård i en tid, då nya trömningar började göra sig gällande, nya driftsformer och metoder arbeta sig fram på jordbrukets område och börja nå även Gotland. Detta med förde sedan, att han också kom att intaga en ledande ställning inom de jordbrukets ekonomiska organisationer, som vid denna tid skapades för att kunna tjäna den allmänna utvecklingen på mejerihanteringens och slaktdjursuppfödningens område. Vad han där uträttade blev av bestående värde för de jordbruksekonomiska föreningsrörelsernas fortsatta utbyggande på ön. Det praktiska handlag och det goda omdöme, som han visade, liksom det framgångsrika sätt, på vilket han fyllde sina uppgifter, förde honom sedan vidare mot andra områden, där hans ekonomiska kunnande och hans organisationsförmäga gav honom ökade uppgifter samt en framskjuten och ansvarsfylld ställning. Det är en vacker gärning i det gotländska näringslivets tjänst, som Henric Wiman kan se tillbaka på, då han nu fyller sina sjuttio år.
Av de yttre erkännanden och utmärkelser, som kommit honom till del, är väl ingen mera hedrande, än den hushållningssällskapets stora guldmedalj, som han för någon månad sedan fick mottaga, ett erkännande för hans mer än 40-åriga verksamhet i hushållningssällskapets förvaltningsutskott, de senaste åren som sällskapets vice ordförande, men också för en ännu längre verksamhet inom jordbruket och näringslivet på ön. Därjämte bär han också kommendörstecknet av Vasaorden.
Inför bemärkelsedagen frambär också Gotlands Allehanda sina lyckönskningar och på samma gång sitt tack för det mångåriga arbete till tidningens fromma, som bankdirektör Wiman nedlagt i egenskap av styrelseledamot i tidningsbolaget. Vi önska att hans obrutna kraft ännu, i många år måtte bli i tillfälle att tjäna gotländska intressen.
Sjuttioårsdagen kommer dir. Wiman att tillbringa hos dotter och måg i Motala.

Gotlands Allehanda
Fredagen den 16 Januari 1942
N:r 12

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *