En bakvänd reform.

Herr Rudolf Bolins motion i kyrkomötet, vari han yrkar, att mötet skall motsätta sig, att stiftsjägmästaren i Visby stift även skall taga hand om domänverkets skogar på Gotland, är verkligen i hög grad beaktansvärd. Riksdagen har redan på k. m:ts förslag gått med på en omläggning, men det ligger ännu i kyrkomötets skön att kunna vägra sin sanktion.
Erfarenheterna från de gångna år, under vilka den nuvarande organisationen fungerat, ha visat sig i hög grad tillfredsställande. Stiftsjägmästaren har nämligen erhållit stora möjligheter att nedlägga ett betydelsefullt praktiskt arbete på skogsvårdens förbättrande, då han av så gott som alla pastoratskyrkoråd inom stiftet anlitats som biträde vid deras utövande av skogsvården. Han har sålunda under dessa år personligen verkställt stämplingar och givit kyrkoråden anvisningar om skogsförbättrande arbeten, varigenom de ecklesiastika skogarna på Gotland kunnat erhålla en rationell skötsel.
Den decentralisering av skogsvården, som skedde därigenom, att pastoraten själva fingo bestämmanderätten över sina skogar, befaras ju från vissa håll leda till, att tillsynen över skogarna bleve beroende av ett kanske skriftande intresse och därtill på sina håll av mindre god tillgång på sakkunnigt folk bland de lokala styresmännen, sedan domänverkets personal befriades från befattningen med kyrkoskogarna. På Gotland har emellertid förhållandet blivit det rakt motsatta, tack vare det personliga intresse, som stiftsjägmästaren kunnat ägna skogsvården ute i pastoraten. Denna sak har kunnat ordnas under nuvarande förhållanden utan all byråkratisk formalism, tack vare ett enastående gott samarbete mellan stiftsjägmästaren och pastoratskyrkoråden.
De kyrkliga skogarna ha ute i de olika kommunerna en stor betydelse för skogsvården, därest de ägnas en mönstergill skötsel, vars arbetsmetoder och praktiska resultat kunna verka befruktande på den enskilda skogsvården. De kunde i detta fall få en betydligt större räckvidd, än vad man kan vänta av den Liljewalchska fondens skogar, så jämt fördelade som de äro över hela ön. Man har kommit in på rätt väg under de senaste åren, men det är fara värt, att denna utveckling äventyras, när nu på stiftsjägmästarens axlar skall läggas även tillsynen över domänverkets skogar, varigenom han i hög grad måste minska sin verksamhet för de ecklesiastika skogarna. Det är en besparingspolitik, som är i hög grad oklok, om man ser till de reella värdena.

Gotlands Allehanda
Lördagen den 5 november 1938
N:r 257

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *