Visby och Birka som handelscentra.

Visby torde komma att få pruta av en aning på sitt rykte som Nordens viktigaste kommersiella stad under åtminstone 800-talet, ty de undersökningar, som på senaste tiden gjorts av dr Holger Arbman, bl. a. på basis av det rikhaltiga stolpeska gravmaterialet från Birka, ha givit vid handen, att Birka utgjorde Nordens livligaste handelscentrum under 800-talet och ända in till mitten av 900-talet, då Gotland återigen befäster sin förnäma handelspolitiska ställning.
Om detta och förhållandena i stort i Östersjöområdet under Folkungatid och i början av vikingatiden kommer dr Arbman att hålla ett föredrag, ”Svealands huvudstäder före Stockholm”, i kväll i Historiska museets medeltidssal.
Mitt material, säger doktorn, utgöres bl. a. av de arkeologiska fynd, som samlats under årens lopp i Historiska museet, och som utvisa ett mycket starkt inflytande på Gotland från västeuropa under slutet av 700-talet och in på 800-talet. På arvet av denna kultur levde emellertid Gotland sedan länge vidare, utan att man kan spåra några nya impulser utifrån, medan däremot Stolpes grävningsfynd från Birka ge vid handen, att Birka under 800-talet började allt mer dra till sig handeln, så att staden blev ledande på området.

Gotlands Allehanda
Onsdagen 7 April 1937
Nr 78

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *