Med »Gotland» till Västindien.

Brev till Gotlands Allehanda.

I Ciudad Trujillo.

Mariningeniör Hedström på flygplanskryssaren Gotland fortsätter här sitt resebrev till Gotlands Allehanda, som handlar om senare delen av besöket på de västindiska öarna före hemresan.

På soliga Jamaica.
Jag slutade mitt förra brev om Gotlands långresa 1936-1937 med ankomsten till Kingston på Jamaica. Dagen därpå anlände till denna hamn Svenska Amerika Linjens ”Kungsholm” på en av sina kryssningar i Väst-Indien. Det gjorde en svensk gott, att se Sverige representerat av två så stolta fartyg som Kungsholm och Gotland. En del av officerarna voro inbjudna till lunch på Kugsholm, varunder från Kungsholms turister hördes endast de mest entusiastiska uttalanden om fartyget. Efter 5 dagar i denna hamn, varunder, utöver de dagliga övningarna, även en del utflykter för manskapet ordnades gingo vi den 23 jan. från hamnen för att efter några timmars gång anka i en bukt på Jamaica innanför en liten ö Pigeon Island. Denna ankarplats var avsedd uteslutande för ö huvudsakligen sjömansutbildning, vilka bedrevos energiskt under det. kommande veckan. Den lilla Pigeon Isrand utgjorde den mest idealiska badplats man kunde tänka sig, och efter de dagliga övningarnas slut myllrade det på stranden av solbrända svenska sjömanspojkar, som syn och hörbarligen trivdes alldeles utmärkt.

Strandhugg i Mexiko.
Efter denna underbara vecka, vilka av somliga ansågs vara resans topppunkt, lättade vi måndagen den, febr. Stäven vändes åter mot väster och resans mål var Vera Cruz. Vi anlände dit och ankrade i hamnen den 5 febr. I denna hamn lågo ett par spanska ångare, däribland den sedermera utanför spanska kusten kapade ångaren Mar Cantabrico. Dessa fartyg lastade kanoner, flygmaskiner och ammunition.
Bland de första som kommo ombord voro representanter för den synnerligen livskraftiga svenska kolonien i Mexico. Där voro cheferna för tändsticksbolaget, L. M. Ericsson m. fl. svenska industrier. Under vår vistelse i Vera Cruz idkades med dem ett livligt umgänge, vilket kulminerade i deras inbjudan till Mexico City för en del officerare, underofficerare och manskap. Resan dit tog 12 timmar och företogs i eleganta pullmanvagnar.

Exercis ombord.

Staden ligger på 2,460 meters höjd, varför klimatet var betydligt angenämare, än vad vi varit vana vid den sista tiden. Det liknade vårt klimat i månaden maj. I Mexico City ordnade svenskarna med tillställningar och utflykter för oss. Vi fingo även tillfälle att åse en tjurfäktning varvid 5 tjurar dödades. Jag är säker på att för oss alla var det ett otäckt skådespel, medan det för befolkningen var ett stort nöje, till vilket man även medtog minderåriga. bran.
Efter ett par angenäma dagar i de gästfria svenskarnas sällskap återvände vi ombord och den 12 febr. lämnade vi Vera Cruz med kurs mot Havana, dit vi anlände den 16 och ankrade i den väl skyddade hamnen kl. ½ 9. Under vår vistelse i denna hamn inträffade en mycket sorglig händelse, i det en av våra kadetter vid namn Sundstedt avled i tarminfektion. Alla officiella tillställningar inställdes.
denna hamn sammanträffade vi ånyo med tyska skolfartyget Schleswig-Holstein. I hamnen låg ävenledes det finska segelskolskeppet Suomi-Joutzen.

En minneshögtid på havet.
Den 21 febr. på kvällen lämnade vi Havana. Kl. 21 denna dag hade vi kommit fram till platsen för den svenska korvetten Karlskronas förlisning år 1846. Farten saktades, en enkel gudstjänst hölls på backen och fartygschefen sänkte en krans i havet. Den 24 febr. ankrade vi på redden av Port au Prince, den Haitiska republikens huvudstad. Efter ett par dagar i denna hamn återvände vi till Kingston för oljning, varefter vi fortsatte till Ciu- dad huvudstad i den Dominikanska republiken. Staden hette förut San Domingo och erhöll sitt nya namn efter den nuvarande presidenten, vilken nedlagt stor förtjänst vid återuppbyggandet av staden efter den ”Hurricane”, som år 1930 på några timmer ödelade staden och dödade cirka femtusen personer. Den verkade därför i allo modern och utgjorde en slående kontrast mot Port au Prince. Staden hade erhållit ny hamnanläggning och Gotland var det första större krigsfartyg som gått in där. Efter några dagars vistelse här lättade vi och satte kurs mot sista hamnen i Väst-Indien nämligen Port of Spain på Trinidad där vi ankrade den 6 mars. Under vår vistelse här gästades staden av Svenska Amerika Linjens ”Gripsholra”. Den 10 mars stucko vi ut till havs för övningar, varvid artilleriskjutning, torpedsköutning och katapultskjutning företogos. Ortspressen hade representant ombord, vilket resulterade i flera artiklar med bilder i tidningarna. Utöver de dagliga övningarna företogos under uppehållet i Port of Spain flera utflykter med besättningen. Vid en av dessa besågos ett oljeraffinaderi, en sockerfabrik och den , egendomliga asfaltsjön ”Pitch Lake”. Vi lättade från denna hamn den 12 mars för återfärden till Sverige över St. Vincent och Falmouth.

Gotlands Allehanda
Måndagen 5 April 1937
Nr 76

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *