Från landsbygden.

Vamlingbo, 4 Jan.
Hemskt fynd och barnamord.
Sistlidne nyårsafton hittades af en f. d. hemmansägare vid Roflnds i Vamlingbo liket af ett nyfödt gossebarn i ett utbus eller vagnslider. Ealigt hvad som sedermera kommit i dagen föreligger här ett mord. Förloppet härvid är enligt hvad mig berättats följande: En ogift arbetaredotter Anna Maria Vilhelmina Beckström från samma socken hade i hafvande tillstånd fjerdedag jul varit sysselsatt vid Rofinds med något väfbestyr. Husbondefolket var vid tillfället på besök hos några slägtingar på norr, blott de äldre makarna i hushållet och en gosse i tjenst på stället, och broder till nämda arbetaredotter, voro hemmavarande. Allt gick sin gilla gång till middagstiden, då den äldre qvinnan, som äfven var sysselsatt i stugan, gick ut för att utfodra kreaturen, då flickan hastigt blef illamående, hvarför hon begaf sig ut på afträdet, der bon framfödde ett gossebarn. Tankar vaknade nu hos flickan att i hemlighet döda barnet, hvilket också verkstäldes omedelbart derefter, och på så sätt att hon, hållande barnet i fötterna, slagit det trenne gånger i muren å huset, då det afled, hvarefter den mordiska modren sprang ut i ett på gårdenvarande vagnslider eller fårhus, der barnet nedlades vid ena väggen och öfverhöljdes med halm. Sedan nu gerningen väl var gjord, skyndade hon in i stugan för att ej väcka misstaukar och fortsatte åter med sitt arbete, såsom om ingenting ovanligt förefallit, När sedan gumman slutat sina göromål med kreaturen, inkom äfven hon, hvarefter middag serverades och hvaruti flickan deltog, samt förtärde sin måltid i sällskap med de öfriga i huset.
På grund af vissa om ständigheter föllo dock starka misstankar på flickan, hvarför man dagarne efteråt och sedan flickan begifvit sig till det närliggande hemmet vidtogo spaningar och undersökningar för att finna reda på barnet, hvilket dock ej lyckades förr än på fredagen. Rapport om förhållandet afgick på nyårsdagen till pastorn i församlingen, som omedelbart derefter begaf sig till flickans hem. Af pastorns förmaningar slagen till ånger öfver det fasansfulla brottet, afgaf hon nu en fullständig bekännelse, hvilken åter upprepades när kronobetjeningen senare på dagen anlände. Motiv för brottet är antagligen fruktan för skam och vanära af traktens ungdom, hvilket hon trodde skulle blifva en följd af moderskapet. Någon häktning har, när detta skrifves, såvidt mig kändt är, icke vidtagits, utan ha kommunaluämdens medlemmar blifvit ålagda att under tiden hafva uppsigt öfver mörderskan, till dess att hon blifver häktad.

Burgsvik, 4 Januari.
Ungdomen rasar.
I en socken här på söder hade några ynglingar förliden nyårsafton öfverenskommit att som det heter va det gamla året bort. Skott på skott aflossades och allt gick bra, men ull sist ville sig icke bättre än att en af fridstörarne skulle på ett ställe riktigt skrämma de innevarande, För att skottet riktigt på skarpen skulle höras lade han vid fönstret en stor stenhäll och derpå en med krut laddad påse samt en stubintrådsända för att antända skottet. Då skottet brann af, splittrades två fönsterfack och glasbitar klingade på golfvet. Man kan tänka sig de innevarandes förvåning och våra skyttars springande.

Förliden nyårsdag
syntes en mindre ångare kämpa mot den svåra stormen och höga sjögången på resa norrut. Fartyget, som tycktes vara i nöd, ville troligen ingå uuder Faludden, men kunde ej inkomma för stormens skull. Ångaren låg back ett par timmars tid; men måste till slut länsa söderut.

Den folkrikaste socken
här på söder är Öja församling, som vid 1885 års slut utgjorde 880 personer, men 1886 ökats till 912 personer.

Trettonde dag jul
skall i Öja kyrka hållas Ottesång af kyrkoherden derstädes, något som i mannaminne ej varit brukligt i denna församling.

Olyckshändelse.
Tvänne pojkar skulle dagen före nyårsafton vid Frindarfye i Rone leka vid huggkubben på vedbacken och med en dervarande yxa skjuta till väders, hvarvid de buro sig så oskickligt åt, att den ene högg den andre i flata handen, så att tre fingrar bortföllo. Den skadade gossen var dock modig nog att gå ino och omtala att Anton >högg tre fingrar af mig, mormor». Far och mor voro icke för tillfället hemma, men kommo omsider, då läkare sedan på natten måste hämtas. Gossen är nu på Visby lasarett.

Ett trefligt slädparti
var sistlidne söndag anvordnadt å Burgsvik, deri 13 slädar med glada resenärer deltogo.
Färden utgick kort efter 3-tiden och togs vestra vägen fram förbi Fagerdalar med en rund om Åndersegift samt återvände sedermera andra vägen åt och förbi Öja kyrka till utgångspunkten till Burgsvik. Det glada sällskapet återkom en stund efter skymuingens inbrott, då festsalen strålade i full belysning, en stor del kulörta lyktor voro vid hemkomsten utanför huset aubragta och ett nätt fyrverkeri afbrändes, hvilket förhöjde det hela.

Poststationen
i Hablingbo synes komma att bära sig och detta desto mera som att Sproge- och Ejstaposterna nu tillstött. Nämda poststation har vid redovisning för sista qvartalet uppnått en saffra för sålda frimärken af 100 kr.

Gotlands Allehanda
Fredagen 7 Januari 1887
N:r 2.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *