Från landsbygden.

Hösten är kommen, hör stormarne gny,
kan man nu med fullt skäl sjunga, sedan vi na en liten tid haft stark blåst med omväxlande våtväder, som riktigt nådde sin höjdpunkt natten emellan 28 och 29 sistlidne Öktober, då en hård sydvestlig storm rasade på södra Gotland så våldsamt, att man påföljande dag såg otaliga spår efter dess vilda framfart, i det att fönster å en del hus voro sönderkrossade, träd uppryckta med rötterna, fiskarbåtar slungade Aure hundra fot från sina platser, gärdesgårdar i mängd jämnade med marken, qvarnvingar afbrutna m. m., som vittnade om stormens häftighet och styrka.

Rågbrodden
tyckes nu, sedan en kyligare väderlek inträdt, allt mer och mer blifva befriad från maskens härjningar, så att landtmannen med glädje ser densammas tillväxt. På de flesta åkerfält ser man fåren beta i allssöns ro och trefnad. Jag nämde i ett bref i våras, att en ordinarie

kyrkostämma
ien af de sydligare socknarne blott en person utom ordföranden varit närvarande. Jag kyn nu ytterligare tillägga, att vid den ord. kyrkostämma, som hölls i Öktober, de närvarandes antal fördubblats, så att hela 2 röstberättigade personer jämte ordföranden hade det nöjet att rådpläga och besluta i de ärenden, hvilka vid til!fället voro till afgörande utlysta. Hederåt en sådan liflig kommunalanda!
Dt af mig förut omnämda

laga skiftet,
som pågått närmare ett tjugutal år, har nu ändtligen afslutats och tillträdes med denna månads början. Ett par delegare hade visserligen anfört klagomål för att erhålla ändring och såmedels orsaka tidsutdrägt, men blefvo, då de af några andra delegare erhöllo ersättning för sin förmenta förlust, nöjda och återtogo sina besvärsskrifter. Exemplet manar till efterföljd.

Gotlands Allehanda
Tisdagen den 4 november 1884
N:r 89.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *