Kyrkans julhälsning till öns församlingar.

För 100 år sedan hörde det till vanligheten att folk flyttade till Gotland. Smålänningar, ölänningar och många andra kom i täta skaror och slog sig ner på den gotländska landsbygden, bröt ny mark, dikade myrar och byggde hade pengar på fickan och som vägar. Det kom också folk som köpte sig gårdar på ön och många av dem var goda hantverkare. Med strömmen kom också många gårdfarihandlare, som givetvis inte var så nogräknade alla gånger och ordningsmakten fick också mer att göra, eftersom smålänningarna voro djärvare och vildare än de mera tröga gotlänningarna för att citera dåtidens fångpredikant i Visby.
Om denna fredliga invasion till Gotland för ett sekel sedan berättar kyrkoherde H. A. Isberg i stiftets julbok, som idag ligger färdig på bokhandelsdiskarna och i övrigt finns till försäljning på många andra håll. Bokens innehåll blir med varje år alltmer omfattande och omväxlande, där samlas årets kyrkoliv coh där kommer friska inslag från missionsfält och andra kyrkliga kontakter. Men också kulturhistoria från skilda tider har fått utrymme och i år är många sekler representerade, exempelvis 1800-talet med Isbergs skildgen t. Gotland, från 1600-talet fintill Gotland, från 1600-talet finner man sjökapten Axel Krokstedts biografi över Sören Judichaerus, grötlingbopojken som blev dansk prost och språkman och från 1700-talets stora ofred har docent Heribert Seitz berättat om värjan och ringkragen i Halla kyrka.
Boken skulle kunna kallas för stiftets ”Hörde Ni”, eftersom man här återfinner föredrag och andakter, som man kanske bara hört talas om eller som man behöver begrunda på nytt. Korta redogörelser för de åtta kyrkorestaureringarna under året hör också till det man väntar sig av boken och i det sammanhanget tar biskop Anderberg fram några intressanta notiser ur domkyrkans historia, som blivit aktuella genom Grötlingbo kyrkas invigning. Ett värdefullt arbete har på börjats av vår ”klockpräst” Lars Magnus Holmbäck, som nu under tre år i rad skall publicera alla tillgängliga uppgifter om öns kyrkklockor och nu börjar med norra kontraktet. ”Det är få människor som har sett sin hembygds klockor, skriver han, och det som står på dem är ofta ett dokument om gångna tiders kultur- o.
personhistoria, som inte är så allmän känt”.Den kyrkliga årskrönikan av pastor Bo Kihlstedt, lägerberättelser, minnesord över bortgångna och välkomstord till nya präster, uppbyggande betraktelser och vackra dikter är dessutom ytterligare något av vad den trägne redaktören, kyrkoherde Björck, har att bjuda sina läsare.
H-z

Gotlands Allehanda
Torsdagen den 5 December 1957
N:r 283

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *