Angående Visby högre flickskola

samt betryggandet af dess sjelfständiga tillvaro och framtid genom bildande af ett aktiebolag, hvilket, i likhet med hvad som skett i andra städer, anskaffar åt skolan egen lokal och öfvertager vården om dess angelägenheter, — angående framstäldt förslag i denna för vår ort särdeles vigtiga fråga är till i morgon kl. 5 em. i skolans n. v. lägenhet ett sammanträde utlyst.
Många torde påminna sig, hvilket bekymmer för sju år sedan spordes hos föräldrar och målsmän, när fröken H. Gardells skola upphörde. För några få enskilde män lyckades det då, ehuru med stor” ansträngning, att få en tidsenlig högre elementarskola för flickor i gång. Denna skola har varit och är föremål för välförtjent förtroende, den har hugnats med anslag af staten och landstinget, och kretsen af dess undervisningsämnen och öfningar har efter hand blifvit ökad och omfattar, utom de läseämnen, som tillhöra qvinlig bildning, äfven sång, teckning, handarbete och gymnastik. Skulle nu af föräldrar, målsmän och bildningens vänner i allmänhet ofvannämda förslag icke komma att omfattas med erforderliga sympatier, och den nuvarande skolan således komma att upphöra, skall för visso snart i ganska många familjer i staden och på landet spörjas samma bekymmer, förlägenhet och klagan, som för sju år sedan, och det torde då icke gå så fort och blifva så lätt, att få en ny skola nöjaktigt ordnad och att åt den vinna de förmåner, som nu åtnjutas.
Af ofvan antydda förslag, som vid sammanträdet kommer att framläggas, må i korthet nämnas, att minst 100 aktier å 100 kronor böra tecknas; attaf vinstmedlen afsättas 5 procent till reservfond, och att af öfriga behållningen utdelas åt aktieegare intill 6 procent.
Det qvinliga slägtets uppfostran har i våra dagar dess bättre börjat tillmätas en betydelse, som gör, att man bör kunna hoppas, det alla de samhällsmedlemmar, som af skolans upprättande bafyva direkt eller indirekt fördel, icke måtte draga sig tillbaka, då det nu gäller att visa intresse för saken!

Gotlands Allehanda
Onsdagen den 11 April 1883
N:r 29

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *