Vågbrytarefrågan.

Redan i tisdags remitterades i kamrarne regeringens framställning om anslag till vår hamnbygnads iståndsättande till det mäktiga statsutskottet, på hvars utlåtande frågans utgäng i väsendtlig mån kommer att bero. Stadens riksdagsman, hr Bokström, begagnade tillället vid remissen att till hvad regeringen anfört för bifall till anslaget framhålla några nya synpunkter, som han närmare utvecklade i följande anförande:
Under betygande å min hemorts vägnar al dess lifliga tacksamhet till k. m:ts regering för den nu framlagda k. propositionen och för den omvårdnad, som derigenom blifvit visad en angelägenhet, hvilken i så hög grad intresserar den ort jag representerar och tillika är af så stor vigt för sjöfarten å Östersjön, anhåller jag att till den remiss ar samma proposition som kammaren nu går att besluta få foga några ord.
Till den utredning, hvarpå den k. propositionen grundar sig, kan icke något särdeles vara att af mig tilägga. Jag anhåller icke dess mindre att vid detta tillfälle få framhålla några synpunkter, hvilka euligt min åsigt kunna vara förtjenta af att tagas med i räkningen, då ärendet skall af vederbörande utskott behandlas,
Jag vill då först erinra, att den ursprungliga af vederbörande myndigheter uppgjorda planen till den yttre hamubygnaden vid Visby upptog en kostnad af 178,5006 kr. och att hela den hituills derpå nedlagda kostnaden belöper sig till mer än 1,100,000 kr. Till den ursprungligen beräknade summan, 178,500 kr., skulle staten bidraga med 119,500 kr. och Visby stad med 60,000 kr., hvarjämte staden tillförbauds att till underhåll af denna hamnanläggning anskaffa 2,250 kr. om året, och staden hade icke anledning att, då den inlät sig på detta förslag, ifrågasätta de officiella kalkylernas tillförlitlighet.
Etter det erfarenheten på ett ganska hårdhändt sätt ådagalagt den ursprungliga kalkyleus och konstruktionens ohållbarhet, hafva förstärkningar tid efter annan blifvit beslutade och uppgår den sammanräknade kostnaden, enligt de raststälda kostnadsförslagen för hela anläggningen, ”förstärkuivgarne inberäknade, till 752,578 kronor 50 öre. Den verkliga kostnaden deremot, som enligt stadens räkenskaper måst för dessa arbeten utgitvas, uppgår emellertid till 1,116,955 kr. 83 öre och dock är den sista tredjedelen eller hamnarmen mot södra sidan icke ens påbörjad. — Man torde derför icke böra förbise, att den nu föreslagna förstärkningen är hufvudsakligast afsedd att utföras i vågsqvalpet på vågbrytarens yttersida, och att denna omständighet torde göra den verkliga kostnaden i detta fall i hög grad beroende af väder och vind under arbetstiden.
Jag ber äfven få nämna, att den olycka, som nu inträffat å vågbrytaren, hvars konstruktion och dimensioner biifvit af statsmyndigheterna noga bestämda, icke är framkallad at någon underlåtenhet eller bristande omtanka å Visby stads sida.
Detta bygnadsföretag mot det öppna hafvet, hvars öfvermakt för det lilla samhället varit så känbar, har nu under 40 år för detsamma varit en aldrig sinande källa till bekymmer och det har blifvit påstådt — och jag tror icke deri ligger någon öfverdritt — att icke något samhälle i Sveriges rike måst i så hög grad som Visby stad underkasta sig uppoffringar och austrängningar för sina kommunikationsanstalter. — Om såsom jag vågar hoppas den k. propositionen skulle bitallas, så är Visby stad derigenom ingalunda hänvisad att lägga armarne i kors, Staden måste än ytterligare anstränga sig, för att bota skadorna å inre hamnen, för att fortsätta oafvisligen erforderliga arbeten med den yttre, hvartill icke något understöd af statsmedel blifvit ifrågasatt och tör att åstadkomma det dryga årliga underhållet af denna synnerligen dyrbara apparat. På väder och vind bero ock, om det nu ifrågasatta arbetet kan till den i kostnadsförslaget beräknade summan utföras.
Jag anhåller vördsamt att utskottet ville taga jämväl dessa omständigheter i välvilligt öfvervägande, och om än utskottet vid sammauräknandet af alla de statsbidrag, som sedan 1840 blifvit för denna hamn-anläggning beviljade, fianer dessa tillsammans med det nu äskade något öfverstiga hvad en half mil stambana kostar, så vågar jag likväl hoppas, att utskottet icke skall finna denna länk i det svenska kommunikationsväsendet vara allt för dyrbar, detta såväl med hänsyn till dess vigt för Gotland, dess framtida utveckling och trygghet som ock med hänsyn till den betydelse den har och kan få tör det gemensamma fäderneslandet.
Jag anhåller, att detta yttrande måtte få åtfölja kammarens remiss af ifrågavarande k. proposition.

Gotlands Allehanda
Fredagen den 28 April 1882
N:r 34

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *