Landsbygden. Vamlingbo.

VAMLINGBO.
Våren har även här hälsats välkommen på traditionsenligt sätt med tal och sång och med majeld och lekar. På Valborgsmässoafton hade blåbandsföreningen anordnat en trevlig festafton i folkskolan, till vilken rätt mycket folk samlats. Föredrag hölls av kyrkoherde Johansson från Garda, som talade om konsekvens och inkonsekvens i livsföringen. Föredraget var på en gång trevligt kåserande som rikt på djupa tankar om det som ger livet värde och innehåll och mening. Även höll Gotlands blåbandsförbunds ordf. hr Herman Larsson från Garda ett anförande och hr Rudolf Olofsson, Bonsarve, Vamlingbo, framförde ett varmt tack till aftonens talare. Blåbandsföreningens sångkör sjöng ett flertal vackra sånger. Efter festen i skolan samlades man kring majelden på kvarnbacken. Det var en ståtlig syn med det flammande eldbålet i vårkvällen och körens vackra sångarhälsning till våren och sommaren klingade vackert och mäktigt. Ett ståtligt fyrverkeri avbrändes även. Och så lektes det med ungdomlig glädje de gamla goda lekarna och man gladdes över att åter en vår knoppades i våra bygder.

Över ämnet: Viljefostran höll Vita Bandets resesekreterare, fru Mary Arosenius från Stockholm, föredrag i Vamlingbo skola söndagen den 1 maj. På ett träffande och övertygande sätt gisslade hon tidens lättsinne och ansvarslöshet i handlande och tänkande i frågor som röra själens och kroppens fostran till viljestyrka och karaktärsdaning. När de unga träda in i den tid, då själens och kroppens slumrande gåvor vakna, mötas de av en tidsanda av förslappad snedvriden sedlig och moralisk uppfattning och livsföring. Här gäller att med allvar träda in för vår ungdoms räddning undan tidens förfall. Det hade varit av värde om ett mycket större antal människor varit samlade och fått höra dessa varmhjärtade och allvarstyngda ord. Komminister Åberg frambar ett varmt tack och avslöt med bön och sist sjöngs psalmen: Jesu låt din heliga vandel alltid för mitt öga stå.

Dödsfall. Ute i naturens värld talar allt om liv och kraft, men även i vårens tid går förgängelsen fram bland människorna. Så har nu efter flera års sjuklighet f. snickaren och hemmansägaren Hjalmar Olsson från Bilds grund i Vamlingbo avlidit på länslasarettet. Han var i sina yngre dagar en kraftfull och duktig arbetare och till sitt väsen har han alltid varit gladlynt och rättfram och i sin vandel redbar och god. Jordfästnirngen förrättades i Vamlingbo kyrka av komminister Åberg, som därvid också höll en betraktelse över orden: Jag vet att min Förlossare lever. Officianten berörde även i sitt tal den bortgångnes liv och arbetsmöda och bringade honom ett sista tack för redlig och trogen vandel. Den högtidliga akten avslöts med psalmsång.

Gotlands Allehanda
Torsdagen den 5 Maj 1938
N:r 102

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *