En mystisk eldsvåda

inträftsde i går natt härstädes strax norr om staden i en mindre, stenhuggaren H. P. Björkqvist tillhörig, i själfva hufvudbyggnadens omedelbara närhet liggande byggnad, som brann ned till grunder.
Enligt hvad Björkqvist själf berättat, skulle han, som hade sin sofplats i byggnaden, hvars ena ända var inredd till bostadslägenhet, hafva väckts däraf, att något föremål genom fönstret kastades in i hans sofrum. Som han för en tid sedan med posten erhöll ett anonymt bref, hvari han hotades att blifva sprängd i luften med dynamit, om han icke ginge ut ur ”orden” — han har länge tillhört en af de i ordenshuset vid Mellangatan arbetande logerna —, fattades han genast, säger han af den tanken, att hotelsen nu sattes i verket, och rusade upp ur sängen och ut genom fönstret. Snart följde också en skarp knall, och inom kort stod äfven byggnaden i lågor.
Explorionen, som inträffade vid halftretiden, och vid hvilken en del fönster i hufvudbyggnsden sprungo sönder, hördes långt in i staden, ända till Späcksrum, där de för natten inom distriktet patrullerande poliskonstaplarna för tillfället befunno sig. De skyndadestrax åt det håll, hvarifrån knallen hördes, och när de kommit så lågt, att de varseblefvro eldsvåden, alarmerades brandkåren, som skyndsamt ryckte ut. Trots all möda var det dock omöjligt att rädda det brinnande huset.
Vid eldsvådan förstördes äfven i byggnaden varande inventarier. Därjämte uppgifver Björkqvist, att en större penningsumma, inemot 1,000 kr., som tillhörde härvarande hickmanska loger, och som han hade om hand i egenskap af kassaförvaltare i dessa logers ekonomistyrelse, förtärts af lågorna.
Den brunns byggnaden, som var uppförd af sten och tegel, var brandförsäkrad för 5,000 kr., hvilket anses vara högt.
I anledning af de mycket egendomlig omständigheter, under hvilka eldsvådan ägde rum, har stadsfiskalen i går och i dag hållit längre förhör med Björkqvist. På grund af hvad som utrönts vid dess förhör, anser sig stadsfiskalen emellertid ha stark anledning att misstänka Björkqvist själf för att ha anlagt elden, hvarför denne i dag häktats såsom misstänkt för anstiftande af mordbrand.
Björkqvist, som i en några och 60 års man, gift med vuxna barn, har hittills varit en oförvitlig medborgare, som ansats vara i goda ekonomiska omständgheter.

Gotlänningen
Fredagen den 4 Januari 1907
N:o 2

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *