Födelsedagar.

Femtio år fyller söndagen den 26 september fru Greta Rettig – Wahlgren, innehavare av Rettigs damfrisering härstädes.
Fru Rettig – Wahlgren öppnade år 1918 en damfrisering på Trappgatan men flyttade denna efter en kort tid till Tranhusgatan. För 11 år sedan övertog hon fastigheten vid S:t Hansgatan 5 och har alltsedan dess bedrivit rörelsen därstädes. Jämte Greta Bergströms damfrisering på Stadshotellet var Rettigs damfrisering för 25 år sedan den enda här i staden av modernare snitt, men sedan tillkommo efterhand ett flertal affärer i branschen, och den dag som i dag är ha Visbydamerna åtskilliga att välja på, då det gäller permanentning och annat som hör till s k make up. Den damfrisering, som fru Rettig – Wahlgren startade för ett kvarts sekel sedan drevs till en början under ganska blygsamma former, men genom sin yrkesskicklighet och blick för vad den moderna tiden krävde inom branschen vann hon kundernas förtroende och rörelsen fick såsmåningom en allt större omfattning. Rettigs damfrisering är nu för övrigt den äldsta på platsen med samma innehavare.
Bredvid sitt yrke är femtioåringen även mycket intresserad av föreningsverksamheten, även om hennes arbete kräver den mesta tiden. Det kan sålunda erinras om, att hon är med i Högerns kvinnoklubb, Rädda barnen och Föreningen Jultomtarna samt dessutom i Visbylottorna.

Femtio år fyller om lördag smedmästaren Josef Larsson i Dalhem. Han är född vid Myrungs i Linde, kom tidigt i lära hos smedmästare Lundgren i Stånga och arbetade sedan också hos smedmästare Pettersson i Barlingbo, varefter han hade anställning i Siltbergs bilverkstad i Visby. Där gjorde han sig känd som en mycket skicklig bilreparatör, en sannskyldig ”Forddoktor”, och när han för cirka 15 år sedan började egen verkstad i Dalhem kunde han därför från början räkna med sina blivande kunders förtroende. Detta har han heller inte svikit under de år som gått sedan dess. L har visat sig vara en synnerligen kunnig och framstående man i sitt yrke, och ett vackert prov på hans yrkesskicklighet är den ljuskrona han på beställning gjort till Dalhems kyrka efter en gammal förut i kyrkan befintlig modell.
För övrigt kan nämnas, att han nedlagt ett gott arbete inom båda skytteföreningen och idrottsföreningen och att han är mycket intresserad av jakt och friluftsliv.

Femtio år fyller i morgon den 24 september lantbrukaren Nils Larsson, Snaldarve i Martebo. Han har brukat fädernegården sedan ett femtontal år tillbaka, och under denna tid gjort sig känd som en duktig jordbrukare och djuruppfödare. Även för kommunala värv har hans duglighet tagits i anspråk. Sålunda har han i åtta år varit ledamot av kommunalnämnd och hälsovårdsnämnd. Numera är han ledamot av kristidsnämnden och taxeringsnämnden, tidigare har han även varit ledamot av fattigvårdsstyrelsen.

Gotlands Allehanda
Torsdagen den 23 September 1943
N:r 219

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *