Tysk varning i till »Legion».

Uppmaning att ta annan väg ej åtlydd. — Färd på egen risk.
Tyska riksregeringen har allvarligt varnat för den resrutt som utstakats för ”American Legion”, som på fredagen lämnade Petsamo. Riksregeringen frånsäger sig allt ansvar för vad som kan hända fartyget under färden genom det sjömilitära operationsområdet.
Den tyska varningen har tillställts Förenta staterna som svar på en verbalnot där ”American Legions” kurs och igenkänningstecken angivits. I svaret understrykes att utomordentliga faror äro förknippade med färden, speciellt med hänsyn till att vattenområdet kring England är formligen späckat med minor. Trots varningar och med full kännedom om farorna beger sig fartyget in på operationsområdet och ansvaret måste därför helt läggas på Förenta staterna, heter det i den tyska noten.
”American Legion”? lyfte ankar klockan 11,30 på fredagen i Petsamo. Ombord befinna sig kronprinsessan Märtha av Norge och hennes tre barn, Ragnhild, Astrid och Harald, samt kronprinsessans uppvaktning. Bland de 600 amerikanska ’passagerarna från olika delar av Europa vårav 1380 Sverige-amerikaner märkas amerikanske Stockholmsministern Sterlings maka och barn och amerikanska ministern i Oslo, mrs Harriman. Några unga svenska Amerikastipendiater befinna sig även ombord.

Det finns ingen annan väg för American Legion.
Washington, söndag. (TT. fr. Reuter.) Tysklands vägran att ansvara för passagerarångaren American Legions säkerhet föranledde på lördagskvällen amerikanska regeringen att utsända en förklaring, vari det heter att Amerika väntar att Tyskland och alla andra krigförande hålla sitt löfte att icke angripa amerikanska fartyg.
Utrikesdepartementets talesman yttrade i en kommentar till förklaringen att Tyskland förut officiellt hade försäkrat att American Legion icke löpte någon risk att råka ut för obehag.
Efteråt sökte Tyskland ensamt rucka på dessa försäkringar, men Förenta staterna kunna icke gå med på detta, ty det finns ingen annan säker väg för American Legion än den som valts. Beslutet att låta ångaren avgå i samma ordning som tidigare bestämts hade fattats på inrådan av de högsta armé- och flottmyndigheterna.

Gotlands Allehanda
Måndagen den 19 Augusti 1940
N:r 190

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *