Skogsbranden i Stånga.

Äntligen släckt. — Motorsprutan gick tre dygn i ett kör.
Igår afton hade man slutgiltigt gått över hela det av skogsbranden i Stånga härjade området och konstaterat att elden var släckt. Skollärare Dahlgren, med vilken Gptlands Allehanda haft ett samtal, förklarar, att det är endast tack vare motorsprutan från Hemse samt den rikliga tillgången på vatten, som man så snabbt kunnat få bukt med elden. Denna blossade upp gång på gång och rätt som det var kunde man t. ex. få se hur elden slog upp i någon torr fura.
Det var ju vid 12-tiden i måndags middag, som elden upptäcktes och på tisdagen fick man motorsprutan till hjälp. Den har sedan dess gått natt och dag och man har tidvis haft ända till 900 meter slang ute. Elden hade trängt djupt ned i ljungmarken och utan den rikliga vattentillgången hade man icke kunnat få bukt med elden. Man tog sig sedan för att systematiskt gå igenom hela det avbrända området för att kontrollera att inga eldhärdar funnos kvar och detta arbete var avslutat igår afton. Från järnvägens folk finnes emellertid avdelat vaktmanskap, som ännu en tid håller ett vakande öga på området för den händelse någon djupt liggande eldhärd skulle ge sig tillkänna.
I släckningsarbetet ha manskap från alla kringliggande socknar biträtt och man frågor ännu beredvilligt om man skall in på ny tjänstgöring, vilket emellertid icke är behövligt nu. Folk ha sålunda infunnit sig från Stånga, Linde, Burs, Hemse, Rone, Lye, Etelhem, Garda, Lojsta, När, Lau, Alskog och Fardhem och de ha haft ett drygt arbete i skogen.

Gotlands Allehanda
Lördagen den 15 juni 1940
N:r 136

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *