Ryssarnas ockupation genomförd.

Rumänierna drogo sig snabbt tillbaka. — Allmän mobilisering.
Bukarest, 29 juni. (TT från Reuter.) De ryska trupperna gingo kl. 14 över ryska gränsen på tre punkter. Kl. 18,30 voro de viktiga städerna Cernauti, Chisinu och Akkerman ockuperade. De rumänska trupperna begåvo sig skyndsamt ur de avträdda områdena. Myndigheterna bortförde arkiven från orterna i Bessarabien. Civilbefolkningen evakueras med bilar. I hela Rumänien har betalningsmoratorium proklamerats.
Bukarest, 29 juni. (TT.) Två kungliga dekret om den allmänna mobiliseringen utfärdades på fredagskvällen. Det första gäller mobilisering av hela den rumänska krigsmakten till lands, till sjöss och i luften. Det andra dekretet bestämmer bl. a., att alla permissioner indras och att militärmyndigheterna få oinskränkt rekvisitionsrätt.

Bulgarienbryter inte freden om.
Det får sina krav uppfyllda utan strid!

Sofia, 29 juni. (TT fr. Reuter.) Bulgariska ministerrådet dryftade på fredagen det nya läge som uppstått genom Sovjets aktion mot Rumänien. Vid ett avbrott i sammanträdet mottog utrikesministern ungerske ministern. Enligt uppgift lär Bulgarien ha vidtagit en del militära åtgärder. Allt tyder här på att Bulgarien icke har för avsikt att av egen drift överge sin strikta neutralitetspolitik, så länge som det är förvissat om att händelseutvecklingen förlöper på ett sätt, som ger landet möjlighet att med fredliga medel få sina revisionskrav tillfredsställda. Den nervositet, som på torsdagen rådde i samtliga Balkanländers huvudstäder i anledning av Rysslands ultimatum, har nu lagt sig.

Ungern skärper bevakningen.
Trupperna rycka närmare rumänska gränsen.

London, 29 juni. (TT.) I Budapestradion meddelades på fredagskvällen: Med hänsyn till det osäkra läget i Rumänien har ungerska regeringen beslutat förstärka vakthållningen längs rumänska gränsen och låta gränstrupperna inta mera framskjutna ställningar.

Tyskland brukar bevad, sina intressen!
Ingen anledning att vidare tala om rumänska frågan.

Berlin, 29 juni. (TT.) I ett meddelande som tillställts den utländska pressen förklaras bl. a., att man på välunderrättat tyskt håll på fredagen besvarat frågan, huruvida biläggandet av det bessarabiska problemet mellan Sovjet och Rumänien betyder ett intrång i Tysklands ekonomiska intressen med att framhålla, att detta varken väntats eller fruktats, så mycket mer som Tyskland alltid förstått att på lämpligt sätt företräda sina ekonomiska intressen i sydöstra Europa. Till händelserna själva, vilka, framhålles det, försiggått utan att lugnet på Balkan störts, föreligga inga som helst ställningstaganden vare sig från officiellt eller halvofficiellt håll. I politiska kretsar kan man dock höra den uppfattningen, att lösningen av den bessarabiska frågan på det sätt som skett innebär en förnuftig reglering.

Marskalk Balbo har stupat.

Under flygstrider i Libyen.
Rom, 29 juni. (TT.) Enligt här cirkulerande rykten vilka torde komma att bekräftas, har generalguvernören i Libyen, marskalk Balbo, stupat i en luftstrid.

Nya flygraider mot Malta.
Malta, 29 juni. (TT.) På torsdagen ägde fyra flygraider rum mot Malta. Inga bomber fälldes men häftig eld av luftvärnsartilleriet förekom. Ett fientligt flygplan torde ha träffats och man anser det osannolikt att det kunnat återvända till sin bas.

Ny regering i Egypten.
Kairo, 29 juni. (TT.) Ett nytt egyptiskt kabinett har bildats med Hussein Sabry pascha som konseljpresident och utrikesminister. Blott tre medlemmar av förra regeringen ingå i det nya kabinettet.

Franske generalen i Nordafrika böjer sig.
Rom, 29 juni. (TT. fr. DNB.) I välunderrättade italienska kretsar bekräftas uppgiften att överbefälhavaren för de franska stridskrafterna i Nordafrika general Nogues åtlytt general Weygands order att ge trupperna i Marocko, Tunisien och Algeriet befallning att nedlägga vapnen.

Gotlands Allehanda
Lördagen den 29 juni 1940
N:r 147

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *