Märkligt runfynd i Roma.

Unik inskrift på en liten sandsten.
Stockholm, 8 aug. (TT.) Ett fint förvärv har gjorts av Gotlands Fornsal. Det är en liten gjutformad sandsten, avsedd för ett ganska enkelt och runt smycke, ett spänne e. d. Fyndet har gjorts vid Timans i Roma socken. Vad som förlänar fyndet dess största intresse är emellertid den runinskrift som är anbragt på den motsatta sidan. Där läses följande text: Ormika: Ulfuair, krikiar: laursalir islat serklat. Det är icke en sammanhängande text utan en sammanställning av personnamn och geografiska namn, som bör kunna översättas ungefär så här: Ormika Ulfuair, greker, Jerusalem, Island, Serkland. Ännu är det för tidigt att yttra sig om innebörden av den korthuggna inskriften. Vårt lands främsta runforskare, professor von Friesen, som haft tillfälle att granska fyndet har betecknat det som en historisk dyrgrip. I-fan daterar inskriften till 1,000-talets senare hälft eller 1100-talets början. Så småningom kommer en utförlig redogörelse att lämnas av professor von Friesen i ”Gotländskt arkiv”.
Den nyupptäckta runinskriften, som ej har någon tidigare motsvarighet, är utan tvivel ett av de intressantaste fynd, som under den sesnaste tiden gjorts i vårt land.
Docent Mårten Stenberg e r vitsordar på vår förfrågan innehållet i ovanstående meddelande. Fyndet gjordes för halvannan månad sedan, och dechiffreringen av den märkliga inskriften har utförts av rektor Richard Steffen och dr Herbert Gustavson. Den vidare bearbetningen handhaves som nämnts av professor von Friesen.

Gotlands Allehanda
Torsdagen den 8 Augusti 1940
N:r 181

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *