Gute tog nya Gotlandsrekord.

Anders Dahlin 4,03,4 på 1,500, Söderström 1,58,5 i debutlopp på 800 m.
Landslagsstjärnorna imponerade 1 tävlingar av toppklass.

Det gotländska idrottslivet och intresset för den fria idrotten fick en god knuff framåt i går genom de tävlingar, som IF Gute då hade anordnat. Det arrangemang, som från början var avsett att bli huvudsakligen ett rekordförsök av Anders Dahlin, växte nämligen ut till en förnämlig nationell tävling med svenska elitmän på medeldistanserna samt i hopp och kast och Gutes egna pojkar visade även de sin klass och klämde till med två alldeles ypperliga gotlandsrekord.
011e Jonsson, Fredrikshof, nådde på 800 m. 1,55,2, en av de bästa tiderna för året i Sverige, även personligt rekord och banrekord, Lasse Nilsson, Thor, satte banrekord med 3,58,4 på 1,500 m., Wittinger, Thor, nådde i diskus 45,55 m. och 011e Jonsson, Spånga, hoppade 1,84 i höjd. De gotländska rekordmännen blevo Anders Dahlin, Gute, med tiden 4,03,4 på 1,500 m., en förbättring av gamla rekordet med hela 8,6 sek., samt junioren Karl Albert Söderström, Gute, som i sitt första tävlingslopp på 800 m. nådde den utmärkta tiden 1,58,5, vilket är 3,2 sek. under föregående rekord.
De yttre betingelserna för rekordlopp voro mycket goda, ty tävlingarna hade klokt nog förlagts till kvällen, då temperaturen i luften var alldeles lagom, ingen vind inverkade på resultaten och framför allt voro banorna goda — man hade formligen dränkt de upptorkade banorna med vatten senaste veckan, eftersom det väntade regnet uteblivit. Det såg dock ut som om det skulle komma lagom till tävlingens början, men det enda fuktiga som märktes var ett lätt dis mot slutet av tävlingarna.
Strax efter sexslaget kördes försöken på 100 m. i gång och samtidigt startade kulstötare och höjdhoppare. Det första heatet på 100 m. vanns överlägset av Danielsson, I. 18, med utmärkta 11,5 sek. och vidare gingo Berndt Enström, Gute, samt Kroschewsky, MP, till finalen. Stenemar, A 7, blev utslagen på 12,0. Eja Bergström, KA 3:s snabbe man från Västerås, vann heat nr två på 11,7. Martin Jansson, FIF, och Rune Mattsson, Gute, gingo också vidare medan Edman, Lau, blev utslagen på 12,3.
I finalen, som gick c:a en halvtimme senare, hade Bergström en klar ledning efter halva loppet och föreföll att bli säker segrare. På de sista meterna stannade han emellertid upp medan det att Danielsson på innerbanan drog på för fullt, kom upp i höjd med västeråsaren och bröstade sig aningen före. Metern efter komma stockholmarna, som båda fingo samma tid, och gutelöparna intogo, såsom anstår artiga värdar, en mera blygsam position.
I kulstötningen var det framför allt ”farbror” Wittinger, som drog intresset till sig, och han gjorde en jämn serie med fyra stötar över 13 meter, dock utan att komma förbi den flagga, som markerade det gotländska rekordet på 13,53, Hans serie i försöken var 12,97, 12,64, 13,12 och närmast efter låg Leif Åbom, Gute, med 12,39 i sin bästa stöt.
de tre finalkasten ökade Wittinger och han hade här 13,24, 13,44 och 13,27.

Anders Dahlin, Gute,
som nu har två goda gotlandsrekord.

Åbom och Kolmodin, Gute, båda juniorer, belade andra och tredje platserna medan Bendegard blev fyra.
Höjdhoppet blev en överlägsen seger för unge Olle Jonsson i Spånga IS, som nu tävlade här för tredje gången i år och tycks trivas allt bättre och bättre på banan. I Visbyspelen blev det bara 111, för två veckor sedan hoppade han 1,80 och i går seglade han gladeligen över 1,84. Sex man startade och när ribben efter tre omgångar höjts till 1,71, hade halva styrkan försvunnit. Kvarstående voro Jonsson, Lundstedt, I 18 och förre visbybon Hasse Persson, MP. Alla klarade 1,71 men 1,74 blev för mycket för de två sistnämnda. Spånga-Jonsson fortsatte på 1,81, rev hårfint i första hoppet och klarade sedan i andra med mycket luft emellan. Exakt samma manöver upprepades sedan på 1,84. Sedan på 1,88 vart det stopp — för den här gången. Ville Karlsson från Fårösund blev fyra på 1,66 men efter de goda demonstrationer av den ödmarkska stilen som Jonsson gav blir det kanske snart nog bättre resultat. Spänsten är det fortfarande intet fel på och räcker gott och väl för högre höjder.

Olle Jonsson suverän på 800 m. — Söderström satte gotlandsrekord i sitt debutlopp.
800-metersloppet blev det bästa som någonsin gått på Gutavallen, ett utomordentligt vackert och spännande lopp med en segrartid, som är en av de bästa i landet denna säsong, och med en gotländsk andraplacering på ny rekordtid. Man hade knappast väntat att 800 m. skulle bli ett så starkt lopp — mötet mellan Lasse Nilsson och Dahlin på 1,500 var väl det som dragit mest folk till Vallen — men 800-metersloppet blev, och det med rätta, minst lika populärt.
Att Olle Jonsson skulle vinna stod ju utom allt tvivel, då han under förra veckan nådde 51 sek. på 400 m. och 3,56,6 på 1,500 m., men den största överraskningen kom med lille ”Klabben” Söderström i Gute, som i sitt första tävlingslopp på 800 slog Öströms rekord med inte mindre än 3,2 sekunder och nådde tiden 1,58,5. Den nye rekordhållaren är en junior på 19 vårar och började komma fram i fjol på 400 m. I år har han tränat tillsammans med Dahlin och vid ett tillfälle provlöpt distansen på 2,05. Vid stafett-DM visade han god form och nu hade han själv beslutat sig för ett nytt rekord. Snart nog låter han väl höra av sig igen, ty han blir med säkerhet en utmärkt medeldistansare, både lätt och snabb men samtidigt ettrigt stark. En viktig sak är emellertid att han såväl som andra löparungdomar inte ger sig till att tävla så snart det finns en chans utanhåller kondition och snabbhet uppe med träning och sparsamt tävlande tills kroppen tål de hårda påfrestningar, som ofta upprepade tävlingslopp medföra. Rekordloppet började i nära nog 400-meterstempo med Axelsson, MP, i täten under första varvet. På andra varvet gick Jonsson fram med ett härligt driv i stegen och lade sig till med ett gott försprång. Axelsson fick slå av på farten under andra varvet och på bortre långsidan kom Söderström upp tätt efter MP-löparen. Under vilda hejningar från publiken gick han sedan om i norra kurvan och lade in ytterligare kraft på upploppet. Olle Jonsson låg boråt 20 meter före och slog på en glänsande spurt, som gav den fina tiden 1,55,2, och säker tvåa blev Söderström, som slog Axelsson med c:a 10 m. KA 3:s båda deltagare finga bilda kön i det fina sällskapet.

Dahlins väntade rekord bättre än väntat. — Lasse Nilsson imponerade.
Ett rekordförsök på 1,500 m. var som nämnts upprinnelsen till hela tävlingen, och man tog också för givet att Anders Dahlin skulle skaffa bort Bendelins 11 år gamla noterir g på 4,12. Vid flera tillfällen i år har han visat sig god för ett nytt rekord på distansen och vi tippade för några dagar sedan c:a 4,05. Tiden blev glädjande nog ännu bättre, ty klockorna stannade på 4,03,4.
Även i detta lopp blev det hård fart från början och det var Dahlin som svarade för att dra under de två första varven med thorarna Lasse Nilsson och Lundell närmast. Mellantiden på 400 var 61 sek., vilket vittnar om den hårda utgångsfarten, och på 800 m. var tiden 2,07. I slutet på tredje varvet lågo Dahlin, Thorarna och Söderström, MP, i en tät klunga, men när löparna kommit in på sista varvet bröt det löst på allvar. Lasse Nilsson visade med eftertryck vad hans namn är värt och började en långspurt, som blev en upplevelse för publiken att följa. Han fick med ett slag en ledning på 25-30 meter och Dahlin förmådde inte följa med i den takten utan fick inrikta sig på att hålla Lundell och Söderström ifrån sig. Lasse Nilsson fullföljde loppet med samma oemotståndliga force och vann med c:a 35 m. försprång före Dahlin, som ångade på med långa kliv o. hade ett betryggande försprång till andraplatsen. En väldig kondition har han, den gotländske rekordmannen, men i fråga om snabbheten och förmågan att slå om takten, när rusningen mot målsnöret börjar, så saknas det ännu en del. 3,000 m. ligger nog lämpligare till för honom och det skulle inte förvåna om han i år bättrar på sitt eget rekord på den distansen.
Lundell och Söderström fingo tiden 4,07 och sedan kom på femte plats Manne Booberg, Gute, med Sten Jacobsson, Lau, i hälarna.
400 löptes i två heat med tiderna där som avgörande. Den bästa tiden nåddes av Axelsson, MP, i första heatet, som gick på 53 blankt. Edberg låg länge jämsides med honom men tog slut på sista långsidan och passerades av Åke Pettersson. I andra heatet gick Åke Nilsson ut i hård fart och ledde vid sista kurvan. Där kom emellertid Williamsson fram med friska krafter och Nilsson blev slagen med 5-6 meter. Tiderna blevo 53,4 resp. 53,9, vilket räckte till andra- och tredjeplatserna. I fjol nådde Åke Nilsson 51,2 i Ångermanlands DM men militärtjänstgöringen har väl gjort att han inte befinner sig i samma goda form denna säsong.

Wittinger och Nisse Ekström utan konkurrens.
Under dessa hektiska medeldistanslopp hade man klarat av diskuskastningen och Wittinger kom här med resultat som lågo betydligt över vad han gjort den senaste tiden. ”Gubben” Lennqvist i Thor hade förklarat honom god för 44 m. men den forne svenske mästaren var i går i utmärkt slag och nådde som längst 45,55, vilket är rekord för Gutavallen och säkerligen står bland de bättre noteringarna i landet i år. Drygt åtta meter hade han till godo mot Bendegard som nu inte alls är samme gode kastare som under föregående år. K. G. Larsson har däremot framtiden för sig och han brukar komma betydligt närmare 40-metersgränsen än han var i går.
Även längdhoppet blev en framgång för den arrangerande klubben genom Nisse Ekströms vackra och dominerande insats. Fem av hans hopp mätte över 6,50 m. och det längsta mätte 6,63, endast 13 cm. från hans eget gotlandsrekord. Serien var följande: 6,55, 6,52, 6,63, 6,61, 6,51 och i sista hoppet 6,19, vilket också det hade räckt till seger över de oväntat svaga medtävlarna. Wiklund, Tingstäde, stannade på 6,13 och Gustafsson, KA 3, klarade nätt och jämnt 6 m.
Den sista grenen var 5,000 m., som gick med fyra deltagare. Arne Gustavsson, Fredrikshof, gick genast till ledningen, som han fick behålla genom hela loppet och som tvåa låg Erik Ed-lund från samma klubb. ????? ett par varv hade dessa två drag????? ????? gutelöparna Hult och Svea ?????berg och luckan ökades allt mer efter hand. Arne Gustavssan, propagandamästare i Stockholm gjorde verkligen propaganda med sin löpning — strax före mål varvade han de båda gutelöparna, som fortfaran. de höllo ihop, och bjöd slutligen på en fräsande spurt. Ett halvt varv efter kom Edlund och till sist blev det en ettrig slutstrid mellan Booberg o. Hult, vilken vanns av den sistnämnde.
Prisutdelningen skedde omedelbart och i samband därmed höll folkskollärare Ivar Larsson ett kort anförande med tack till idrottsmän, arrangörer och publik och med önskan om fortsatt förkovran och livaktighet inom idrotten. Segrarna i varje gren erhöllo hederspris
andra- och tredjemännen fingo Gru,es silver- resp. bronsmedaljer. Hederspriset till bäste gotlänning gick till Anders Dahlin, vilkens rekord enligt tabellerna var c:a 50 poäng bättre än Söderströms. Samtidigt fick Einar Norrby mottaga det ståtliga vandringspriset för sin seger i Tingstädeloppet, vilket skildras på annan plats, och till sist rullade ett fyrfaldigt rungande hurra över idrottsplatsen.
Därmed var en stor dag till ända för gotlandsidrotten i allmänhet och för den arranz-rande klubben i synnerhet. Dagens tävlingar hade givit ett kvalitativt utbyte, som på flera punkter sträckte sig över de stora tävlingarna under fjolåret, publiken hade fått se fyra svenska landslagsmän ta i för fullt och två lovande gotländska pojkar hade satt rekord, som voro över förväntan goda. Uppläggningen av tävlingen med löpningar som huvudingrediens var även lyckad och grenarna avverkades med reda och precision. Speakersysslan sköttes mestadels av Allan Beer, som lade i dagen både röststyrka, pondus och humor.
Publikintresset var glädjande stort och hela långsidan utmed sprinterbanan stod kantad med täta led. Klubbkassören och den drivande kraften i hela arrangemanget, Berndt Enström, kunde räkna in 850 betalande åskådare, vilket torde vara ytterligare ett rekord för klubben.
Herz.

Gotlands Allehanda
Måndagen den 15 Juli 1940
N:r 160

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *