Egnahemsdirektör.

En ny tjänsteman i länets egnahemsnämnd.

Torsten Hellman.

I samband med den nyligen företagna omorganisationen av egnahemsverksamheten beslöts även tillsättandet av egnahemsdirektörer inom varje län och sedan några veckor tillbaka skötas nu de gotländska egnahemsfrågorna av en sådan ämbetsman.
Den nye egnahemsdirektören i Gotlands län heter Torsten Hellman, är stockholmare till börden och 40 år gammal. Han avlade agronomexamen vid Ultuna år 1926 och konsulentexamen vid Alnarp år 1928. Efter diverse praktiska studier på skilda håll kom han år 1929 till Karlstad som biträdande sekreterare hos därvarande hushållningssällskap och egnahemsnämnd. År 1936 överflyttades han till egnahemsstyrelsen, där han varit t. f. notarie och förste amanuens tills han i år utnämndes till egnahemsdirektör i Gotlands län.
— Det råder f. n. en viss stagnation inom egnahemslånerörelsen säger direktör Hellman, vid ett samtal med Gotlands Allehanda. De höjda materialkostnaderna och det osäkra läget ha gjort sitt till och dessutom ha många vänt sig till andra låneinrättningar, där räntan varit lägre. Nu när räntorna stigit torde läget bli ett annat och en livligare efterfrågan på egnahemslånen är säkerligen att räkna med.
Vi ha just i detta sammanhang ställts inför ett problem, som ännu står olöst. Några egnahemslåntagare ha löst in sina lån med banklån, då detta förut ställde sig förmånligare, men nu då räntan stigit kommer man och vill gå tillbaka till sitt egnahemslån igen. Enligt de nya författningar som kommo ut i slutet av juni torde detta dock knappast bli möjligt.
Bland de senaste nyheterna på egnahemsfronten kan nämnas att bestämmelserna för vissa låneformer utvidgats, sålunda har man gått in för att skapa fram jordbruksegnahem i större omfattning än tidigare och maximigränsen för lånen har höjts till 30,000 kr. Vid de ofullständiga jordbruken kan man få låna till jordköp för ’att få gårdarna bärkraftigare. Under de senaste åren ha kraftiga nedskärningar av anslagen måst företagas såväl här söm inom andra områden till försvarets förmån, men verksamheten kommer trots detta inte att avstanna på något håll.
Under sin tid i egnahemsstyrelsen hade dir. Hellman om hand de ärenden som rörde bostadsförbättringarna och han har alltså speciella erfarenheter just på detta område.
Bostadsförb ättringsverksamheten har varit till stor nytta inom landet och de allra sämsta bostäderna ha kommit bort. Sedan dessa förbättringar började ha omkring 80,000 lägenheter rustats upp och till detta har staten anslagit i runt tal 70 miljoner kr. Det intensivaste arbetet därmed uppkom vid staten åren 1933-34, då det samtidigt gällde att råda bot mot den arbetslöshet, som då rådde i landet. För innevarande år ha 3,250,000 kr. anslagits till bostadsförbättringar och av detta belopp väntas Gotland få 40,000 kr.
— Det är inte mycket att dela mellan 90-talet socknar — det blir ungefär ett bidrag per varannan socken, ty skall en bostad förbättras, säger dir. Hellman, så håller jag på att det skall göras grundligt i stället för att dela ut småsummor till mindre reparationer.
Till ’nybyggnads] ån en kommer ungefär lika mycket i anslag och av de två miljoner, som anslagits till s. k. förbättringslån, torde c:a 30,000 kr. komma hit. Denna låneform inrättades i fjol och ger möjligheter att mot inteckning eller annan säkerhet få räntefria lån på 10 år.
En annan nyhet är också att egnahemslånen numera utgå med 90 procent på fastighetens beräknade värde i färdigt skick mot förutvarande 5/6 av nämnda . värde. Egnahemsjordbrukaren har också möjlighet att få ett s. k. premielån, som äro avsedda för ny- eller ombyggnad av bostadshus eller uthus samt för jordförbättringar, gödselvårdsanläggningar o. dyl. Dessa lån utgå i regel med högst 3,000 kr. men i särskilda fall kan dock gränsen flyttas uppåt till 4,500 kr.

Gotlands Allehanda
Onsdagen den 24 Juli 1940
N:r 168

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *