Landsbygden. Ljugarn.

LJUGARN.
Torsburgs erkända sjukkassa hade i går afton anordnat ett offentligt möte. Som man av gammalt visste att folk vanligen äro tröga att gå på möten av dylik karaktär, hade man som dragplåster gratis bilskjuts för de i andra kommuner boende intresserade, samt yttermera gratisfilmvisning. Och detta hade till följd att societetssalongen var fullbesatt.
Talare var dr E. O. Viklund och han började med att som ett givet faktum framhålla, att det onda som kallas sjukdom och som kan drabba vem som helst inte alltid är av kort varaktighet. Då gäller det för den enskilde att gardera sig mot följderna ekonomiskt sett. Folk ha vanligen tagit ställning till denna sak på andra områden. Så försäkrar man sina kreatur, sin egendom o. a., men vad det gäller försäkring mot ekonomiska förluster vid inträffade sjukdomsfall, därvidlag har det varit mycket övrigt att önska. Försäkringen är en ekonomisk hjälp för den sjukes anhöriga, och dessutom ofta en lättnad för de kommunala -myndigheterna, och .åsskapar skapar den fram större ansvarskänslå hos medlemmarna i samhället. Man kan påstå, att när ansvarskänslan odlas, sjukkasseverksamheten då blir till en fostrande inrättning. Talaren berörde de nya reformer som kommit till i och med de erkända sjukkassorna, hur som barnförsäkringen ger vem som helst möjligheter att, omedelbart kosta på läkarhjälp åt de barn som äro sjuka, en åtgärd som får vida följder och som nog i en framtid kommer att visa verkningar, som äro goda. Och den uppgift kassorna ha att hjälpa kan och blir förbättrad, men det kräves då av vårt folk att de visa samhörighetskänsla, och den visar man bäst med anslutning till sjukkassa.
Till sist lämnade talaren några stickprov på kassans hjälpverksamhet; i flera fall där familjeförsörjarens sjukdom åstadkommit misär, där har kassan trätt hjälpande fram för familjemedlemmarna. Talaren slöt sitt föredrag med en uppmaning till aktivt arbete i kassan. Det beror på oss själva, i vad mån kassan skall kunna bli till ännu större hjälp i nöden, än vad den nu är.
Till sist visades några filmer: prins Vilhelms Yttersta skären, där vi fingo se och höra prinsen och en del scenerier från de stolta böljornas värld och av det folk, som rider ut stormarna, när det gäller att lysa och bispringa sjöfolket. Och så var det ännu en film, ”Över ån efter badvatten”. I den fingo vi se Gotland och Visby från luften. Till sist blev det en liten propagandafilm, vari pläderades för anslutning till de erkända sjukkassorna.

Gotlands Allehanda
Måndagen den 21 November 1938
N:r 270

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *