Turistlivet på Gotland vaknar åter.

1942 något bättre än föregående år.
Gotlands Turistförening har nu utsänt sin redogörelse för fjolåret, av vilken framgår, att något ökad livaktighet kunnat konstateras, ehuru säsongen i stort sett blev en upprepning av de två närmast föregående åren. Bostadsbyråns uthyrningssumma gick ned betydligt, men Resos gruppresor ökade och detta var ännu mera fallet med logisökande på vandrarhemmen. Vandrarhemsproblemet är också något som föreningens styrelse har uppmärksamheten riktad på och ångbåtsbolagef har vissa planer, vilkas förverkligande skulle vara av stor betydelse.

Reklam.
De rådande förhållandena, och ej minst ångbåtsbolagets knappa tillgång på båtmaterial, uteslöto reklam efter vanliga mått. Några fönsterskyltningar och ljus-reklamanordningar på fastlandet samt affischreklam och begränsad distribution av befintliga folders av publikationen ”Prisuppgifter 1942”, vilken trycktes i en upplaga av 8,000 ex. var egentligen allt som kunde och borde göras. Föreningens broschyr om cykelturer, vandrarhem etc. spreds huvudsakligen genom STF och genom turistbyrån i Visby. Annonseringen inskränkte sig till ett minimum och berörde endast fackpressen. Föreningens färgfilm och ljusbilder ha Varit ofta efterfrågade på fastlandet och vid många tillfällen visats för beredskapsmän m. fl. på Gotland.
Turistbyrån i Burmeisterska huset förestods av fröken Marie-Louise Beer med biträde av fröken Margareta Östlund. Försäljningen var ganska obetydlig, ehuru någon ökning kunde påvisas. Däremot ökade antalet stadsrundturer (till fots) från 44 till 51 och deltagareantalet i desamma från 351 till 565. Några sällskapsresor på landsbygden kunde ej företagas på grund av förbud för beställningskörningar. Men däremot gav byrån i ganska stor utsträckning råd och förslag om cykelturer. Föreningens broschyr om dylika färder är mycket efterfrågad.
På tal om Burmeisterska huset erinras om förlusten av murgrönan och det påpekas att det kommer att dröja mer än hundra år innan Visby återfår detta ögonfägnande, unika och vittberömda ins bild på samma gång fram önskvärdheten av att Burmeisterskahuset inre snart får undergå en grundlig översyn och renovering.

Bostadsbyrån
hölls öppen endast vid båtarnas ankomst; i övrigt sköttes förmedlingen av rum från Turistbyrån vars personal handhade även detta arbete. Uthyrningssumman visade en minskning från 41,000 till 23,000 vilket dels förklaras av att en stor del av det annars tillgängliga bostadsbeståndet redan i förväg var upptingat av militär personal, dels av att många turister skaffade sig privat inackordering på landsbygden. Byråns personal anlitades både före och under säsongen mycket ofta av rumssökande beredskapsmän.
Gruppresor och skolresor förekommo i mycket ringa utsträckning.
Hotell och pensionat ha över huvud taget haft en övervägande dålig sommar. Största antalet gäster hade Sudersand, därefter kommo Lövängen och Badpensionatet på Ljugarn och Kronholmen på Västergarn.
Snäckgärdsbadens hotell och restaurant liksom ett flertal andra pensionat på landsbygden,höllo ej öppet denna sommar. Däremot fungerade Strandgården i Visby som tillfälligt grupp- och billighetslogi. Badviken med servering voro öppna som vanligt.

Vandrarhemmen.
Av dessa voro sex öppna, medan det i Katthammarsvik var stängt. Hemmet i Hellvi flyttades till en Ruteverken tillhörig villa i Valleviken, men då densamma behövdes av ägaren på hösten, måste hemmet ånyo flyttas, denna gång till en närliggande, hr W. Carlsson tillhörig villa.
Besöksfrekvensen i vandrarhemmen framgår av följande:
Klintehamn 149 gäster och 168 logi, Burgsvik resp. 142 och 208, Lan 99 och 120, Valleviken 89 och 89, Sudersand 215 och 333 samt Ihreviken 118 och 137. Summa 812 gäster och 1,055 logi.
Som ny kassaförvaltare inträdde bankkamrer Ebbe Östman i föreningens tjänst. Turistintendenten har, förutom sina ord. tjänsteresor på Gotland, i Göteborg deltagit i Svenska Trafikförbundets jubileumsmöte och tidigare i några av förbundets styrelsesammanträden i Stockholm. Som ciceroner vid rundturerna tjänstgjorde hrr i T. Jacobsson och Sven Gerentz.

Ont om bilar och stadsbud.
Det klagas ofta från turisternas sida på otillräckligheten av droskbitar och stadsbud, särskilt vid båtarnas ankomst och avgång, och även personalen i Bostadsbyrån säger sig ha haft erfarenhet av dessa påtagliga olägenheter. Den omständigheten, att turisttrafiken under krigsåren kraftigt reducerats, får ej föranleda glömska av att ett fredsinbrott ganska snabbt kan komma att medföra en ökning av åtminstone svenska turisters fritidsresor till Botland. Det gäller för litet, var att. taga

Vandrarhemsfrågans lösning
låter fortfarande vänta på sig. Emellertid har ångbåtsbolaget vissa planer, vilkas förverkligande vore av största betydelse. Detta är emellertid i viss mån beroende av, huru frågan om Resos behov av ett permanent grupplogi kan realiseras, så att denna omfattande institutions kunder även kunna dirigeras till Gotland. På många håll, där man är angelägnare om detta, betydelsefulla tillskott till turisttrafiken, göres avsevärda uppoffringar härför. I Visby behöves dessutom snarast ett fullständigt pensionat, och ett pensionat samt ett vandrarhem i Katthamrnarsvikstrakten är likaledes högeligen önskvärt.
Däremot har från turisthåll veterligen aldrig försports något önskemål om anläggandet av ett nöjesindustrietablissement inom staden.
Med tillfredsställelse noteras återinrättandet av biltrafik på linjen Broa—Sudersand samt förbättrade förbindelser med Ljugarn.

Gångna års omtänksamhet får sin belöning.
Av räkenskapssammandraget framgår, att inkomsterna i fjol uppgingo till kr. 13,666: 84 o. utgifterna till kr. 13,784: 44, utvisande alltså ett underskott på kr. 117: 60. Emellertid framgår det av specifikationen att från eget förlag har försålts för kr. 1,280: 80 under det att inköp till detta ej uppgick till mera än kr. 153: 20, vilket innebär en kapitalförtäring av kr. 1,127: 60. Den egentliga förlusten uppgår sålunda till kr. 1,245: 20. Utgående balansen uppgår till kr. 15,864: 01, varav bank och kassor till kr. 12;183: 29. Vid 1939 års slut redovisades kr. 17,546: 84 under denna rubrik. Krigsåren hava alltså tärt på föreningens kontanter, vartill kommer minskningen av föreningens förlagsartiklar. Av de tre senaste årsberättelserna framgår det, att rörelsen under dessa år gått med en sammanlagd förlust av kr. 8,924: 49. Om föreningens ekonomi ej skötts med den omtanke som den gjort under de goda åren, hade Gotlands turistförening haft ganska svårt att under dessa magra år kunna uppehålla sin verksamhet på ett tillfredsställande sätt.

Gotlands Allehanda
Tisdagen den 20 juli 1943
N:r 163

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *