Sextioåring.

Carl S. J. Engström, Ljugarn.

Byggmästaren och pensionatsinnehavaren Carl S. J. Engström, Ljugarn, fyller den 23 juli sextio år.
Efter att i unga år ha varit i snickarlära hos byggmästare Hägg i Klintehamn och senare verkmästare hos denne öppnade Engström egen snickerirörelse i Ljugarn och drev under ett tiotal år Ljugarns snickerifabrik samt uppförde ett flertal byggnader såväl i Ljugarn som på andra platser. Bl a byggde han sålunda Bunge skolhus samt ombyggde Bopparvegården i Hemse. Han har därefter bl a bedrivit skogsavverkning och utfört kalkbränning i den 1920 vid Ekese i Ardre uppförda kalkugnen och påbörjade 1928 även kalkstensbrytning för export, som alltmer utvidgats. Export av kalksten har sålunda bl a skett till AB Klippans finpappersbruk och Stockholms superfosfatfabriks AB.
Även på andra områden har Engström gjort insatser i samhället. Sålunda bedriver han sedan 1925 en välrenommerad pensionatsrörelse. Den plats där pensionat Lövängen nu ligger, var tidigare ett vattendränkt område, som under vintern var en gouterad skridskobana för ungdomarna i trakten. Engström lät dränera området och planterade en mångfald trädslag där, vilka nu omger pensionatet. I juni nämnda år stod pensionatet färdigt att mottaga de första gästarna. Tio år senare tillbyggdes en matsal och en danslokal, och numera framstår Lövängen som ett synnerligen förnämligt och av turister uppskattat pensionat.
Sextioåringen tog även initiativet till att samhället fick såväl telefon som elektriskt ljus. Till en början var elverket beläget i den nämnda snickeriverkstaden, men senare startade E. I samråd med hr G. Gustafsson, Lauritse, Ljugarns elektricitetsverk, som nu förser samhället med ljus och kraft.
Det är självfallet att också offentliga uppdrag kommit på hr Engströms lott, och han har sålunda under årens lopp varit bl a kommunalfullmäktig och taxeringsledamot samt ordförande i barnavårdsnämnden, vilka uppdrag han emellertid numera lämnat.

Gotlands Allehanda
Onsdagen den 21 juli 1943
N:r 164

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *