Landsbygden. Östergarn.

ÖSTERGARN, 21 dec.
Östergarns kommunalfultmäktige hade i går sitt sista sammanträde för året under kyrkoherde C. J. Björkanders ordförandeskap.
Första frågan för dagen var val av revisorer för de under kommunalfullmäktige stående kassornas förvaltning, och omvaldes därtill enhälligt hem.-äg. Th. Vestberg, Grogarns, handl. O. H. Östman och Sune Lindahl, Gutenviks. Till revisor för Östergarn, Gammelgarn och Ardre socknars kommunalförbund omvaldes Th. Vestberg med kyrkoherde Björkander som suppleant. Till kommunalvald revisor för Östergarns studiecirkel omvaldes Alb. Östergren, Djupviks.
Till ledamöter i 1937 års taxeringsnämd omvaldes hem.-äg. Arvid Lundborg. Ganne, som även utsågs att granska inkomna virkesdeklarationer med hem.-äg. Gottfr. Bendelin, Bengts, som suppleant, fiskare Edmund Sedersten, Radarve, med Oskar Larsson, Hammars, som suppleant och arbetsförman A. R. Ekstrand, Gutenviks, med Anshelm Pettersson som suppleant.
Till brandstodsvärderingsman valdes för ett år Oskar Johansson, och för två år Karl Pettersson och H. V. Klingvall med Gösta Jonsson och Alfred Pettersson som suppleanter, samtliga vid Hessle. Till uppbördsman omvaldes f. folkakolläraren J. O. Jacobsson, Katthemmarsvik. Som tillsyningsmän över kommunens fyra brandsprutor omvaldes de förutvarande.
Hundskatten bestämdes att liksom förut utgå, med 10 kr. pr hund, och skulle medlen till en del användas liksom förut till premier för kråkors dödande. Under nästa år skulle Även premier utbetalas för hökar, och bestämdes dessa till 50 öre för sparvhök och 2 kr. för duvhök.
I samband med diskussionen om premier för hök och kråkor framkom även vildkaninens tillväxt och skadegörelse. Som en väsentlig orsak till detta djurs fortplantning och utbredning ansågs vara, att räven numera ör sällsynt och så gott som utrotad. På förslag av Gottfr. Ben-delin beslöts, att kommunalfullmäktige skulle göra framställning till länsstyrelsen om att räven måtte helt fridlysas för en tid av minst 5 år.
Till ordf. i kommunalfullmäktige för nästa år omvaldes enhälligt kyrkoherde Björkander och till vice ordf. hem.-äg. Arvid Lundborg.
Därpå hölls årets tredje ordinarie kyrkostämma under samma ordförande. Till revisorer för kyrkokassans räkenskaper omvaldes enhälligt handlandena O. H. Östman och Sune Lindahl.
Tid och plats för nästa års stämmors hållande överlämnades åt ordf. att bestämma. Annonsering av stämmor beslöts enhälligt skall söm förut ske genom uppläsande av kungörelsen i kyrkan.
Omedelbart därefter hölls pastorat ss t d in in a, även den med samma ordförande. Till revisorer för pastoratkassans räkenskaper omvaldes löjtnant Gottberg och folkskollärare Samehus, båda från Ardre. Till ekogli gt biträde för åren 1937-38 omvaldes Gustav Nilsson, Ardre, med samma arvode som förut.
Ordf. avslutade dagens och även årets stämmor med ett tacka för ett gott samarbete under året, då alla sammanträden och stämmor varit präglade av enighet och förståelse, samt tackade för det förtroende han åtnjutit oefh tillönskade alla en god jul och ett gott nytt år.
Därpå framförde v. ordf. de närvarandes tack till ordf.

Gotlands Allehanda
Tisdagen 22 December 1936
Nr 298

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *