Stenstu i Endre tillträdes 14 mars.

Försöksgården presenterades i radio.
I söndagens jordbruksprogram i radio presenterade konsulent Arnold Lorensson den blivande försöksgården vid Stenstu i Endre. Han redogjorde först för frågans gång hos olika myndigheter, vilket lett till att gården nu står till förfogande från den 14 mars 1947. Hur den skall bli är ännu inte fullt klart, framhöll han, och det fordras mycket arbete och kapital för att göra den planerade institutionen till det medel till självhjälp för gotländskt jordbruk, som avsetts.
Själva gården omfattar 165 tunnland åker, varav c:a 40 tunnland myrmark, dessutom 52 tunnland hbetesmark och omkring 260 tunnland skogsmark, totalt alltså 520 tunnland. Gården kan ur jordbrukssynpunkt betecknas som medelgod och i medelmåttigt hög kultur och ej alltför uppgödslad, vilket har stor betydelse för representativiteten, som är hart när det viktigaste för en försöksgård, som vill att erhållna resultat från försöken skall komma områdets jordbruksnäring till godo och utan misstro utnyttjas av länets jordbrukare.
Arbetsuppgifterna äro många, då det icke endast gäller att åstadkomma en försöksgård i vanlig mening med alla mera krävande försöksuppgifter med hänsyn till klimat, jordmån och växtslag, som icke kunna genomföras av den lokala försöksverksamheten hos enskilda försöksvärdar, utan även ren växtförädling, som i första hand tar sikte på skapandet av torkresistenta sorter lämpliga för Gotlands torra försommarklimat, med som bekant absoluta minimisiffror för hela landet under månaderna maj—juli. Därtill komma även trädgårdsförsök i första hand med fruktträd med baktanke att kunna utnyttja den i samband med torkan stående starka solstrålningen för att skapa aromrik frukt, men även med köksväxter för att bättre kunna utnyttja t. ex. sådana specialiteter som sparris, konservärter och rotsaker över huvud taget. Där har Gotland av t. ex. sockerhalt i betor, oljehalt i oljeväxtfrön, torrsubstanshalt i rotsaker och maltkornskvalitet att döma alldeles speciella möjligheter, som det blir försöksgårdens uppgift att bl. a. utforska och om möjligt verka vägledande, så att de gotländska jordbruket med sina som regel i jämförelse med fastlandet som regel låga skörderesultat på kvalitetiv väg kan skaffa sig en synnerligen välbehövlig kompensation.

Gotlands Allehanda
Måndagen den 30 December 1946
N:r 302

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *