Garda och Alskog ha fått nytt skolreglemente.

39 veckors lästid för lärarna — 34 ½ för barnen.
Enligt i går ingånget meddelande har skolöverstyrelsen godkänt det. nya skolreglementet för G arda och Alskogs församlingars skolor.
Såsom tidigare meddelats beslöto nämnda församlingars kyrkostämmor på förslag av vederbörande skolråd antaga nya skolreglementen, vilka för de båda församlingarna voro lika. Enligt dessa skulle lästiden för barnens del bibehållas vid nuvarande 34 ½ veckor, medan den för lärarnas del skulle utsträckas till 39 veckor. Saken skulle ordnas på så sätt, att undervisningen differentierades. Undervisningen i skolans första, tredje och fjärde klasser skulle börja en månad tidigare på höstterminen än i andra, femte och sjätte klasserna samt en månad senare än dessa på vårterminen. Därmed skulle för undervisningen vinnas den fördelen, att lärarna i resp. folk- och småskolor finge vid läsårets början ägna en månad helt åt de yngsta barnen samtidigt som de äldre, som kunna vara till hjälp i hemmen under denna tid, få längre ferietid från skolan, medan vid andra terminens början vinterväglaget kan vara besvärligt för de minsta barnen. Dessa få nu en månad längre ferietid. För lärarna skulle vinnas den fördelen, att de därmed uppflyttas i den högre löneklass den längre lästiden berättigar dem till. Enligt reglementet skall fem dagars läsvecka bibehållas.
Det nya reglementet vann folkskoleinspektörens fulla gillande och tillstyrktes av honom, medan domkapitlet avstyrkte, enär det ej hade stöd i gällande lag. Nu har emellertid skolöverstyrelsen fastställt detsamma. Vad som här kommer att tillämpas sammanfaller f. ö. med det förslag, som kommitterade för några dagar sedan framlade och som väl också i sinom tig kommer att vinna riksdagens bifall. De båda gotlandskommunerna torde i alla fall nu bli de första i landet, som få praktisera det nya förslaget, vilket torde vara det lämpligaste sättet att ge lärarna den lönekompensation riksdagen beslutat inom ramen för en skolordning, som passar landsbygden, och det torde även vara lösningen för att få behålla dugande lärare kvar på landsbygden.

Gotlands Allehanda
Lördagen den 26 November 1938
N:r 275

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *