Brevbärarebiträde stal 1,100 försändelser.

60 brev öppnade — 300 brända. Bytet 20 kr.
Som vi i går meddelade har en del post försvunnit vid postkontoret i Visby, och polisutredningen har nu givit vid handen att det är ett extra brevbärarebiträde som gjort sig skyldig till brevstölder. I några fall har han även brutit brev och därvid, enligt vad han vid förhören uppgivit, kommit över 20 kr. jämte några frimärken. Han har varit i postens tjänst sedan ett par år tillbaka och tillgreppen av brev hade börjat redan i fjol, då han lagt undan en bunt brev med ofullständiga adresser.
Under julmånaden började emellertid undanhållandet av post på allvar. Under denna tid är det som bekant alldeles särskilt gott om postförsändelser, och då ynglingen, som tjänstgjort på så gott som samtliga brevbäringsdistrikt, ty??? att han fick för stora brevbuntar, delade han endast delvis ut posten samt gömde den överblivna posten i ett fack eller skåp på postkontoret. På nyåret hade han samlat ihop de undanlagda försändelserna, mellan 2-och 300 stycken och mest bestående av julkort och brev, samt bränt upp högen i skogen mellan Lummelundsväg och Bingers kvarn. I fortsättningen har han undan för undan gömt post i stället för att dela ut densamma. En av hans förklaringar härtill är att han placerat en del brev o. dyl. fel i bunten med påföljd att han ”gått förbi” vederbörande adressat och inte velat gå tillbaka.
Vid utredningen har det vidare framkommit att ynglingen haft den undanhållna posten inlåst i två skåp på postkontoret. Försändelserna utgjordes av brev, kort, avier, korsband och postanvisningar till ett sammanlagt antal av minst 800, vilka hittats sedan vederbörande den 1 september i år entledigats på grund av att en del reklamationer från hans distrikt inkommit.
Ett sextiotal av breven hade han öppnat för att se efter om de inne-hallo pengar. Detta visade sig också vara fallet och han uppger att han på detta sätt åtkommit 20 kr. och några frimärken. Bland den undangömda posten funnos även några brev från brevlådstömningen.
De nu tillrättakomna försändelserna komma att under dagens lopp tillställas resp. adressater, vilka därjämte få en skrivelse från posten, vari de uppmanas meddela om pengar kommit bort. För att utredningen skall kunna ske snabbt är det önskvärt att adressaterna med det snaraste besvara postens skrivelse. Det kan tilläggas att man har rätt att sända pengar i vanliga lösbrev, men att dylika penningförsändningar givetvis ske på avsändarens och icke på postens risk.
Ynglingen, som för förhör varit anhållen av polisen är t. v. frigiven.

Gotlands Allehanda
Torsdagen den 15 september 1938
N:r 213

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *