Ny mangårdsbyggnad i Stenkyrka brann ned på 1 tim.

Två parvlars lek med tomtebloss orsaken.
Inom loppet av en timme brann en mangårdsbyggnad vid Smitts i Stenkyrka i förmiddags ned till grunden. Elden bröt ut genom att ett par 4- och 5-åriga söner till hemmansägaren Kurt Gahnström tände på tomtebloss i övre våningen medan ingen av föräldrarna var inne. Den röde hanen fann näring i tapeterna och byggnaden stod ej att rädda, då det är ont om vatten och det tog för lång tid innan brandkårerna från Stenkyrka och Tingstäde hann till platsen.
Den brunna byggnaden var uppförd av gasbetong för 4 år sedan efter att den gamla också hade härjats av eld. Taket störtade efter en halvtimme och vid halv 12-tiden bara en timme efter eldens utbrott — återstod endast skorstenen och delar av yttermurarna. I andra våningen, fanns inget lösöre utan mest vindsutrymmen, där bl. a. förvarades en del kläder jämte föda till djuren för vintern samt brödsäd för familjen. Allt detta blev givetvis lågornas rov. Däremot lyckades tillstädesskyndande grannar hjälpa till med räddandet av alla värdefullare inventarier i nedre. våningen. I skrivande stund brinner det ännu i källarvåningens trävirke. En intillliggande flygel lyckades man trots dess omedelbara närhet rädda.
Ägaren,.som då. elden utbröt. befann sig hos en granne, gör glädjande nog ingen ekonomisk förlust, ty fastigheten var försäkrad till sitt fulla värde.

Gotlands Allehanda
Fredagen den 27 December 1946
N:r 300

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *