Gotlänningarna hos svenskättlingar i Brasilien.

Perfekt avslutning på Brasilienbesöket.

T. v. ses musikfanjunkare Lennart Holm vid en dans ombord underhålla gästerna med
en konsert på xylofon. T. v. ses prins Bertil,hälsa pd officerarna under ett besök ombord.

Ombord Gotland, 20/12. (TT:s utsände.)
Ättlingar till en Brasilien-svensk, som hette Lundgren, var värdar för Gotlands besättning när den under kryssarens uppehåll i Recife gjorde en utfärd till Paulists, en stad som kan betraktas som samme Lundgrens verk.
Den 9 december hade kryssaren lämnat Rio de Janeiro samtidigt med några brasilianska jagare, som Gotland skildes från i närheten av deras övningsplats. Därifrån fostatte resan till Recife, som siktades i gryningen den 13 december. Innan fartyget löpte in i hamnen hade dagen vederbörligen firats på svenskt sätt med en genom allmän omröstning utsedd ”Lucia”.
De visioner om den snöiga nord som ev. frammanats av Lueiafirandet försvann snabbt i den tropiska värmen och inför bilden av en glödande sol över en pittoresk stad med palmer och mörkhyade invånare. Det mest minnesvärda intrycket från de fyra daggarna i Recife gjorde kanske utflykten till Paulista. Staden har inom sitt område norra Brasiliens största textilfabrik, grundad av en svensk pionjär vid namn Lundgren. Det var hans ättlingar som stod för kosthållet, brasilianska nationalrätter som sköljdes ned med kokosnötsaft.
Det var en perfekt avslutning på besöken i Brasilien, detta yppiga land, vars vänliga folk visat kryssaren och dess besättning en gästfrihet och ett intresse som sent kommer att glömmas.

Gotlands Allehanda
Lördagen den 21 December 1946
N:r 297

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *