Idrott och sport.

Lyckad start för Riksskidmarschen.
En härlig vintersportsöndag lockade ut många skidlöpare.

Föret i portgången för Riksskidmacschen blev i år bra mycket bättre än under förra året, då storm och blötsnö lade nästan oöverstigliga hinder i vägen för dem som vågat sig ut. Nu var det nästan önskeväder med några köldgrader, lagom snömängd och gott glid över lag, vilket hade till följd att de allra flesta uppfyllde det prov de försökt sig på. Hur många gotlänningar som klarade märket i går, kunna vi ännu icke exakt ange, då alla arrangerande fören ngar ännu inte rapporterat något om proven. Så mycket är emellertid säkert att man kommit över 200 godkända prov och det är en början som bådar gott för fortsättningen.
För stadens del blev det 114 av de 124 startande, vilket visar att man fann sig väl till rätta ute på banan vid Österby. Spåret gick först nordost ut. runt Marmorverket, sedan söderut till Endreväg och sedan längs denna tillbaka till starten.
18 damer ställde upp i proven och av dessa fullföljde 16. Antalet herrar var 106 och av dessa klarade 98 märket. Dagens bästa tid nåddes av en inkallad, P. E. Persson från Fältpost 90156, som åkte banan på 46 50, närmast följd av Eifel Rosendahl, VIF, med 47,30. Bland damerna hade fru Ellen Dahlberg i AIK bästa tiden med 55,30.
Äldste deltagare för dagen var överstelöjtnant Nils Söderberg, 52 år, som åkte banan på 1,01,40. Bankvaktmästare Ahldow, 51 år, tog sitt silvermärke I år och bland övriga spänstfenomen i medelåldern märktes Alfred Johansson. Cementfabriken, 48 år, med 1,06 samt kriminalkonstapel Strage med 1,08. Polisen var f. ö. väl representerad i provtagningen liksom och å länsstyrelsen Äldsta deltagare bland damerna var fröken Elsa Jakobsson, som också kunde hämta ett silvermärke.
Flera deltagare fors made att lämna sina deltagarekort till arrangörerna, varför man inte vet ettin vederbörande klarat provet eller icke. Det vore bra om dessa kunde lämna uppgift härom under veckan eller vid ett kommande prov.
Vid märkesproven i Visby fortsatte tre man att åka för skidlöparmärket tre mil, nämligen 38-årige Bertil Håkansson, VIF, som kom in på tiden 2,44,30 samt ungdomarna Ede Magnusson och Einar Dahlin i AIK, som båda fingo 2,47,25.
Flera prov för ungdomsmärket avlades även.
— Slite IF hade också prov i går med start och mål på Östervallen. 38 delta gare klarade provet och bästa tiden, som nåddes av en dalmas, lydde på 48 min. Nytt prov anordnas nästa söndag.
— I Dalhem fick man 17 godkända prov och vidare startade elva ungdomar för de speciella ungdomsmärkena, varvid 6 uppfyllde fordringarna. Ny riksskidmarsch 1 febr.
— Roma IF fick 26 godkända prov på sin riksmarsch i går och man startar på nytt nästa söndag. Bästa manliga tid var 47 min. men damerna voro inte långt efter med 54 min.

Gymnastikförbundet fyller 10 år i höst.
Gymnastikens Dag skall firas som vanligt.

Gotlands gymnastikförbunds styrelse sammanträdde i går i stadsfullmäktiges lokal i Visby under ordförandeskap av överstelöjtnant Erik Edlund. Därvid bemyndigades arbetsutskottet att träffa överenskommelse inom en viss kostnadsram om framställande av en distriktsförtjänstplakett. Vidare fastställdes bestämmelser för utdelande av denna plakett. De närvarande kretsombuden lämnade redogörelser för kretsarbetet och vidare diskuterades firandet av förbundets tioårsjubileum i höst. Gymnastikens dag kommer som vanligt att firas i sommar med både manlig och kvinnlig masstrupp och dessutom skall man försöka få hit någon elittrupp från fastlandet.
Till ledardagen som hölls i läroverkets gymnastikhus med gymnastikdirektörerna Gösta Löfgren och Annalisa Gottfridsson som instruktörer hade infunnit sig ett 20-tal manliga och ett 10-tal kvinnliga gymnastikledare. En spänst-märkesdagövning och truppmärkesdag-övningen genomgingos och vidare diskuterades frågat om bildande av en ledarförening. Något beslut fattades emellertid inte utan frågan kommer upp på nytt på nästa ledardag som väntas bli under senare hälften av februari månad, då dagövningarna till Gymnastikens dag komma att genomgås.

VIF:s skidstafett nästa söndag
blir vinterns första stortävling på skidor och förberedelserna äro nu i full gång med uttagningar o. s. v. Inbjudningar ha nu utfärdats och det påpekas att även fältpostförband, som äro intresserade, kunna anmäla sig. Starten kommer att gå kl. 11, Slite IF. hade i går uttagningstävlan för stafetten i fråga på en snabb och trevlig enmilsbana bortåt Vägomeviken. 21 deltagare ställde upp och i toppen placerade sig tre skidlöpare som nyss lämnat juniorlägret. Segrare blev Birger Karlström 49,40, 2) K. Olsson 49,59, 3) B. Nilsson 51,55, 4) K. Blomberg 53,10, 5) R. Eriksson 53,22, 6) A. Sedvall 53,23, 7) R. Lund 53,40, 8) B. Randahl. Avsikten är att ställa upp 3 å 4 lag i söndagens tävling.
— Klubben hade även en juniortävling på en halvmilsbana och bland de nio startande vann M. Limdahl på tiden 27,20, 2) H. Löfvenberg 28,10, 3) S. Sundahl 28,33, 4) R. Berglund 28,59, 5) I. Karlsson 29,35.

Gotlandsbandyn.
Första matchen på Gutavallens skridskobana i vinter gick i går mellan Visbys och AIK:s A-lag. Isen var bra utom vid kanterna, fast väl mycket snö fanns kvar på banan. Visby vann den jämna matchen med 2-1 efter att ha visat prov på mera lagspel än AIK, som helt förföll till individuella rusher. Båda lagen inrymde en del förstärkningar, mest bestående av inkallade värnpliktiga.
Den andra matchen spelades mellan Gute och AIK:s B-lag. Gute vann knappt med 4-3. Även här dribblades och åktes det för mycket, ett vanligt fel i gotlandsbandyn. I bägge matcherna lyste oträningen igenom både i fråga om bollbehandling och åkförmåga.
Nästa söndag börjar DM med Gute—AIK och Visby-Hablingbo. Tips: AIK och Visby.

Visby utklassade sensationellt I 18.
Semifinalerna i D. M. i handboll spelades i går och bjödo på ovanligt spännande och hårda matcher. Sam första lag möttes I. 18 och Visby I. F. Infanteristerna, som tydligen tänkt sig få ge en uppvisning i sättet att spela handboll e. dyl., togo det mera lättvindigt än Visby, som för dagen hade den rätta ”gnistan”. De första fem minuterna voro jämna och lagen följdes åt till 3-3, men sedan gav den välskjutande Curt Nilsson med ett par kanoner upptakten till en ledning, som alltmera ökades: halvtidsresultat 15-5.
I andra halvlek ökades ledningen ännu mera och tett tag var ställningen 23-6. Visby slog då av på farten och gav I 18 väl lättvindigt chansen till att reducera till 23-11, som också blev slutresultat.
I det segrande laget märktes mest Almquist, f. d. I 18, som spred lugn och tillförsikt i försvaret med sitt goda .spel i målet. I handboll gör sam bekant en bra målvakt halva laget. Det var ju inte bara han som bidrog till segern utan 61a laget spelade med en sällsynt ambition och glädje med bröderna Ekström som primus motor. Bästa målskytt var den hårdskjutande Curt Nilsson. I 18 där emot spelade för dagen håglöst och förvirrat och som målvakten icke just var i bästa slag, så gick det som det gick Kåhre och Kolmodin bäst som vanligt.
I den andra semifinalen drabbade A 7 och Gute samman. Även denna match fick ett sensationellt förlopp i det att den tippade utklassningen av Gate fullständigt uteblev. Det blev i stället en hård och jämn tillställning. Artilleristerna satte som vanligt i gång med sin blixtoffensiv, men kunde denna gång icke överrumpla det för dagen bra spelande Gute-laget. A 7 fick inte i gång sitt vanliga väloljade samspel, mest beroende på den trägna markering som lades på deras farligaste forward ”Toto” Nilsson. A 7 ledde med 3-1, men Gute reducerade till 3-3 och tog sedan band om ledningen, som behölls halvleken nt: 7-6 till Gute.
I andra halvlek kom A 7 i gång och satte in fyra mål å rad och kunde därmed bärga segern, som kom att bli 15-11.
Artilleristerna spelade som vanligt lugnt och väl med Weidland som dirigent. I det jämna laget var det ingen som särskilt höjde sig över den andre. Glyn Persson bör dock lägga band på sitt hetsiga humör, som egentligen skulle ha renderat honom en utvisning.
Gute uppträdde med en ny målvakt, Göte Jonsson, som visade sig vara en utmärkt förstärkning. Fohlin och Stålhandske voro bra och för övrigt var även Gute besatt av den heliga ”gnistan” och ambitionen att försöka vinna.
I en förmatch slog Visbys juniorer Gutes med 9-6. Tyvärr uppträdde Visby med en för gammal spelare så att en eventuell protest däremot måste gå igenom.

Gotlands Allehanda
Måndagen den 19 Januari 1942
N:r 14

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *