Var står Hitler?

Hans svar har gått till Prag.
Aseh, 4 sept. (TT. fr. Havas.) Efter att ha tillbragt natten på slottet Rothenhaus hos furst Max von Hohenlohe avreste Ashton-Gwatkin kl. 8 på morgonen från slottet i automobil tillsammans med furst Hohenlohe. KI. 12 ankommo de till Asch, där Henlein har sitt högkvarter tre kilometer från bayerska gränsen. Konferensen med Henlein började genast oeh pågick 1 1/2 timme. Kl. 13,30 avreste Ashton-Gwatkin till Prag. Inga upplysningar föreligga om hans samtal med Henlein, men man förmodar att Henlein överlämnade det svar Hitler givit honom på lord Runeimans vädjan. AshtonGwatkin torde ha begivit sig till ärkebiskop Kaspar, där lord Runciman tillbragt veckohelgen, för att meddela Runciman resultatet av överläggningen.

Hitler avvisar Runcimans förslag?
London, 3 sept. (TT. fr. Havas.) News Chronicle är fortfarande orolig även för den närmaste framtiden oeh befarar att lord Runciman nu skall mottaga en skrivelse från Hitler, vari denne tillbakavisar de tjeckoslovakiska förslagen. Tidningen meddelar i nyhetsmaterialet, att ”Hitler givit Henlein i uppdrag att av Runciman begära nya förslag, vari de i Karlsbad-talet framförda kraven till fullo beaktas”.

Tjeckerna skola bort från sudettyskt område.
Prag, 4 sept. (TT.) Den sudettyske deputeranden Frank var på söndagsförmiddagen närvarande vid samtalet mellan Henlein och Ashton-Gwatkin i Asch.
Asechdistriktet firade på söndagen sin skördefest i närvaro av Henlein.
I ett tal förklarade den sudettyske deputeraden Wollner bl. a: ”En överenskommelse mellan tjecker och sudettyskar är möjlig endast på grundval av de åtta Karlsbadspunkterna. Förutsättningen härför är dock att alla de tjecker som sedan 1918 invandrat till sudettyskt område bege sig tillbaka till sin hembygd. Vi föra icke vår kamp med krigiska medel utan med legala. Man borde därför nu icke i hemlighet förse den ena orten efter den andra med militär, utan man borde heller anropa rättvisans gudinna. Tyskland vill intet krig, men ledaren vill entydigt att de 3 1/2 miljonerna sudettyskar skola få samma. rätt som tillkommer dem såsom del av en stor och stolt nation. Kompromisser finns det inga längre i denna rättsstrid.

Intermezzon från olika håll.
Paris, 8 sept. (TT.) Agence Havas’ Pragkorrespondent meddelar:

På fredagskvällen blevo i Solniee i Mähren fem unga tyskar, som buro vita strumpor, tvungna att ta sin tillflykt till den sudettyska tidningen Tagesbotes redaktion på grund av att en folkskara uppträdde fientligt mot dem. Polis ingrep och skingrade massan, som demonstrerade utanför tidninegsredaktionen.
Å andra sidan uppger tidningen Sozialdemokrat, som är tyska socialdemokratiska partiets organ, att tre socialister natten till fredagen bleyvo angripna av en grupp medlemmar av Henleinpartiet i närheten av Jachymov. Henleinmännen kastade sten mot dem, och de tre socialisterna flydde in i en arbetarkooperativ. Aneriparna belyste då byggnaden med tio strålkastare ock kastade sedan stenar in genom fönstren och hindrade invånarne att underrätta gendarmeriet, som fick meddelande om det skedda först kl. 6.
Berlin, 3 sept. (TT.) Med anledning av förekommande intermezzon har sudettyska partiet och borgmästarämbetet ingivit en skarp protest hos polismyndigheterna över att den tyska befolkningen icke lämnas skydd.

Också ett intermezzo.
Dresden, 3 sept. (TT.) Deutsches Naehriehtenbiäro meddelar: På vägen från Aschberg till Eisenstein i omedelbar närhet av tysk-tjeckoslovakiska gränsen, blev på fredagen den tyske tullassistenten Rudolfh från Mählleiten, som var ute på patrulltjänst, plötsligt utsatt för beskjutning från skogen på den tjeckiska sidan. Kulan passerade tätt förbi tulltjänstemannen. Kort efter det skottet avlossats iakttogs i skogen två tjeckiska gränbevakningsmän, som avlägsnade sig. Under rådande förhållanden kan skottet endast ha avlossats av en av dessa. Några tyska tjänstemän i närheten samt en del turister voro vittnen till händelsen.
Prag,3 sept. (TT.) TJeckoslovakiska Telegrambyrån har utfärdat en kommuniké, vari det bl. a. heter: ”Den tyska pressen kommenterade på lördagsmorgonen i indignerade ordalag ett intermezzo, som skulle ha ägt rum vid tysk-tjeckoslovakiska gränsen och varvid en tjeckisk tulltjänsteman skulle ha skjutit på en tysk tulltjänsteman.” Av den officiella undersökningen har enligt kommunikén framgått, att en tjeckoslovakisk statstjänsteman, vilken till nationaliteten är tysk och till sin politiska åskådning är av Henleins parti, avlossat ett skott mot en fågel. Enligt vad tjänstemannen, vars namn är Möschl, förklarar avlossades skottet på – tjeekoslovakiskt territorium.
Mösehl kunde icke ha riktat skottet mot tyskt territorium, då en kulle ligger mellan gränsen och den plats där han avlossade det.

Gotlands Allehanda
Måndagen den 5 September 1938
N:r 204

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *